Karrebæksminde

Landbruget har ikke hovedansvaret for kvælstof i Karrebæksminde Fjord

En helt ny analyse af forholdene i Karrebæksminde Fjord viser, at udledningen af kvælstof til Karrebæksminde Fjord er mest problematisk om sommeren, hvor landbruget står for en meget lille del af udledningen. Ifølge SEGES, der er en dansk virksomhed med tilknytning til brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer bør det få stor betydning for, hvordan vandplanerne fremover bør anskues.

Det skriver Maskinbladet.dk.

Analysen, der torsdag blev offentliggjort på et møde i Sorø, viser, at det mere eller mindre udelukkende er en reduktion af kvælstofudledning om sommeren som kan have en effekt på den økologiske tilstand i fjorden.

– Det er et paradigmeskifte i måden, man bør anskue vandplanerne. Det bør få stor betydning for de krav til regulering, der efterfølgende bliver stillet, siger Flemming Gertz, som er Landskonsulent for Vandmiljø hos SEGES.

Analysen er foretaget af DHI (Danmarks Hydrauliske Institut) og bestilt af SEGES/L&F ved hjælp af et promilleprojekt med tilskud fra Østlige Øers Landboforening.

Flemming Gertz mener, at de eksisterende vandmiljøplaner bør laves om.

– De resultater, som DHI er kommet frem til, kan man ikke bare sidde overhørig. Det skal der kigges grundigt på, forklarer han.

I analysen viser det sig, at udledningen af kvælstof til Karrebæksminde Fjord er mest problematisk om sommeren, hvor landbruget står for en meget lille del af udledningen. Det får Flemming Gertz til at påpege en anden årsag til udledningen.

– Opblomstringen af alger i Karrebæksminde Fjord er begrænset af fosfor og foregår primært om foråret. Der foregår en forårsopblomstring, som er primært fosforbegrænset og en senere på sommeren, som primært er kvælstofbegrænset. Efter den første opblomstring lander algerne på bunden af fjorden og næringsstofferne recirkuleres. Så man burde måske i højere grad se på fosforkoncentrationen som begrænsende faktor end på kvælstoffet, siger Flemming Gertz til Maskinbladet.dk

Kommentarer