Næstved By

Kulden har ramt Danmark: Derfor skal du skifte til vinterdæk nu

Hvis du ikke allerede har skiftet til vinterdæk, så er tiden kommet. Tirsdag morgen har der været flere uheld på den danske veje som følge af glat føre. Store dele af landet har været ramt af nattefrost, og dermed har kørselsforholdene på de danske veje skiftet karakter ganske betragteligt.

Tirsdag morgen kom de første uheld som følge af frostglatte veje. Nattens kolde vejr fortsætter ifølge DMI de kommende dage. Med frosten følger ændrede forhold på de danske landeveje, og det betyder, at vinterdækkene skal findes frem igen:

Hvis du stadig drøner rundt på dine sommerdæk, når det er frostvejr, så løber du en gevaldig risiko, siger Gunnar Thykjær, der er er Driftsdirektør hos Falck Vejhjælp og fortsætter:

Bremselængden på sommerdæk er markant længere end på vinterdæk i glat føre. Det er for det første farligt for dig selv og dine omgivelser, og det kan også blive en dyr fornøjelse.

Vinterdæk er konstrueret til frost, kulde, våde og glatte veje. De indeholder ekstra naturligt gummi, så de ikke bliver så hårde i kulden som andre dæk. Dækmønsteret leder snesjap og vand væk, så dækkene har et godt greb i asfalten. Vinterdæk giver dig derfor større sikkerhed på vejen om vinteren.

Skift i god tid

Mange bilister tænker ikke over, at de skal skifte dæk før langt inde i vinterdæksæsonen, og de løber en unødig risiko. En tommelfingerregel siger, at der skal skiftes til vinterdæk, når dagtemperaturerne ligger stabilt på 7 grader eller derunder. Ifølge DMI’s tal var middeltemperaturen i oktober måned fra 2006-2015 på 9,8 grader, mens gennemsnittet for november måned var 6,3 grader. Nattefrosten her i slutningen af oktober er således et forvarsel om, at vi går mod koldere tider.

Ideelt set bør du, som bilist, skifte til vinterdæk før frosten sætter ind, men mange glemmer det, og de opdager det først, når de mærker at underlaget så småt begynder at skride under bilen. Der kan det være for sent, siger Gunnar Thykjær.

Hvis du har abonnement på Falck Vejhjælp Fri og Fri+. Så er hjulskift sommer og vinter en del af dit abonnement, og du får skiftet hjulene uden beregning. Med Falck Vejhjælp Fri+ er opbevaring af hjulene også inkluderet. Så bliver dine hjul opbevaret korrekt, så de ikke tager skade, indtil du skal bruge dem igen.

Sådan skifter du selv hjul på bilen:

Du kan også selv skifte til vinterdæk, hvis du bare har en donkraft og en hjulnøgle, som findes i alle biler. Hvis du selv skifter hjul, kan du følge denne guide:

  • Træk håndbremsen og sæt bilen i gear
  • Stil donkraften på bilens løftepunkter, som er nævnt i bilens instruktionsbog
  • Placér anlægsfladerne på donkraften, så de er lige overfor hinanden
  • Hæv bilen lidt ved hjælp af donkraften
  • Løsn hjulboltene på hjulet lidt
  • Hæv bilen helt op ved hjælp af donkraften, så hjulet er ca. 2-3 cm. over jorden
  • Skru hjulboltene helt af og fjern hjulet
  • Sæt vinterhjulet på
  • Spænd hjulboltene hårdt – med op til 10-13 kilos kraft
  • Sænk bilen ved hjælp af donkraften
  • Efterspænd hjulene når du har kørt en tur

Læse mere om vinterdæk og hjulskift på Falcks hjemmeside her.

Kommentarer