Næstved By

ku’ vi ikke prøve noget nyt?

Næstved By er en middelalderby. Måske ser man det ikke så meget mere i byens bygninger som tidligere. Men  der er en del tilbage stadigvæk- markante fyrtårne i den ellers moderne by.

 

Skrevet af Klaus Eusebius Jakobsen, byrådsmedlem (R) – Viceborgmester

Næstved by var  i Middelalderen  en af landets største købstæder -et vigtig centrum i Danmark. Meget er sket siden, men med udgangspunkt  byens middelalderkirker, med det markante middelalder handels center i Boderne, med den nærliggende Skovkloster , i dag Herlufsholm Skole, Kompagnihuset – og flere andre smukke og velbevarede områder og bygninger er der igennem de seneste år opstået en  flot serie af kulturelle begivenheder, som dog ikke alle har deres udspring i middelalderbyen.

Jeg tænker her på Grønnegade kassernes kulturcenter, hvor kommunens egnsteater har bolig, men også er center for mange, mange andre kulturaktiviteter, jeg tænker på Rønnebæksholm, i helt moderne tid Arenaen- og jeg kunne faktisk blive ved med at nævne aktiviteter, der egentlig på smuk vis udfylder den ene af Næstved kommunes 4 kulturpolitiksøjler:  at sikre Næstved by som en kulturhovedstad.

Er der for mange aktiviteter  og for strittende i hver sin retning -der er i hvert fald tilsyneladende problemer med at få det hele til at leve:  NEMF-festivalerne i kirkerne kæmper heroisk for at overleve- og  det fine tiltag med at udnytte Herlufsholms ramme til bogfestival synes nu på vej til at smuldre.

 

 

Kunne man frygte, at vi ikke får taget den chance, der er i den enestående Middelalderkulisse – for at fornøje os selv og mange tilrejsende?

 

Jeg har et forslag: lad os samle vores kræfter omk. en fælles indsats, der på alle områder netop tog udgangspunkt i denne fantastiske middelalder ”kulisse”, vi har.

Hvad med om vi i Næstved samlede alle vore kræfter, ildsjæle som arbejdsheste, foreninger og organisationer, i en fælles vision for at udvikle en FESTIVAL af en helt anden karat end dem vi ser omkring i Danmark?

Slå pjalterne sammen, lave barokmusik i kirkerne, opera på plænen på Herlufsholm, bogfestival i Boderne, gadeoptog og Cat-walk på torvet af byens håndværkere  i middelaldertøj sammen med  Avantgarden, Middelalder-Skills på havnen , gadeteater med Egnsteateret over alt, koncerter på Grønnegade (udendørs) med moderne musik med reference til middelalderen, en middelalder markedsplads på Maglemølle, sportsaktiviteter/fagenes fest på Stadion og måske i det nye svømmehal (?) med glans af Middelalderen- glaspustere på Holmegaard Værk og åbne værksteder på besøg i byen, lysshow på Herlufsholm, Sjællandske udgivelser i de dage som middelalderavis, restauranterne med menuer  inspireret af middelalder, spidstegt grise i gaderne, morgenmad på Ringstedgade, skuespil og musicals af Talentskole her og der og alle vegne, Næverland og mjød – og udstilling, der matcher på Rønnebæksholm-osv.- mao give den hele armen- alt i spil- og frem for alt få borgerne med på ideen- som deltagere, som brugere. Tidspunkt: en gang i august, når ferien er ved at løbe ud og hvor man har lyst til en lille forlængelse af de lyse aftener og nætter- og noget andet- og noget storslået- fra en torsdag til en søndag-i et samarbejde mellem kommune  og de mange klubber og foreninger.

Mao virkelig sætte NÆSTVED på lystavlen.

 

Var det noget?

Kommentarer