Næstved By

Klar besked om fjernvarme nærmer sig

Alle de husstande i Næstved Kommune, der opvarmes med olie- eller gasfyr, får nu besked om, hvilke muligheder de har for at skifte til enten fjernvarme eller en anden fossilfri varmeform. Foto: Colourbox

Næstved Kommune sender i disse dage breve ud til alle de husstande, der i dag opvarmes med olie eller naturgas. Brevene handler om mulighederne for at skifte til fjernvarme eller anden fossilfri varmeform. Men nogle borgere må være tålmodige lidt endnu. For det er nemlig ikke alle områder, der endnu er nået igennem den proces, der endeligt afklarer, om der kan blive godkendt fjernvarme.

Hvornår kan jeg få fjernvarme? Det er et af de spørgsmål, der har presset sig på for rigtig mange mennesker, der i dag varmer deres hjem med olie eller naturgas. Men nu kan mange snart få en afklaring. I løbet af denne uge modtager alle de husstande i Næstved Kommune, der opvarmes med olie- eller gasfyr, et brev i e-boks om, hvilke muligheder de har for at skifte til enten fjernvarme eller en anden fossilfri varmeform.

Folketingets partier besluttede i juni i år, at alle landets kommuner skal sende brev til borgere med olie- eller gasfyr inden årets udløb. Brevet skal give klar besked om, hvorvidt borgerne kan få fjernvarme og hvornår. Og hvis man ikke kan få fjernvarme, skal kommunen oplyse om, hvad man så har af alternative, fossilfri varmemuligheder.

Mere end 15.000 breve er i gang med at blive sendt digitalt afsted i Næstved Kommune, og de vil over ugen tikke ind i e-boks hos ejerne af de ejendomme, der opvarmes med olie eller naturgas. Chef i Center for Teknik og Miljø, Jens Fuglsang Bach, fortæller, at brevet alene er en orientering om de muligheder, der er i den enkelte husstand, og at det ikke forudsætter, at boligejerne gør noget her og nu.

– Det er helt frivilligt, om man vil skifte til noget andet end olie og gas. I Næstved Kommune arbejder vi for at nedbringe vores samlede CO2-aftryk. Så vi vil gerne sikre, at den enkelte borger er klædt på til at beslutte, om man vil udskifte sit varmeanlæg. I brevet skriver vi, hvornår man kan forvente at blive tilsluttet fjernvarme, hvis man bor i et af de områder, hvor der allerede er godkendt fjernvarme, og der står også hvilke andre klimavenlige varmeløsninger, man kan skifte til, siger Jens Fuglsang Bach.

Hav tålmodighed

Nogle af de borgere, der får brev, må dog være forberedt på, at de ikke endnu får afklaring på, om der kommer fjernvarme i deres område. Det er nemlig stadig nogle områder i Næstved Kommune, der mangler at blive undersøgt færdigt.

Folketinget har givet kommunerne til udgangen af 2023 til at få alle fjernvarmeprojekter på plads. Og hele processen med at få godkendt de forskellige områder er et stort arbejde, der tager sin tid.

– Vi kan godt forstå, at mange er utålmodige efter at skifte deres olie- eller gasfyr ud med fjernvarme. Men nogle af jer må væbne jer med tålmodighed. Det er en kompliceret øvelse at planlægge for så stor infrastruktur med høje investeringer, og derfor tager det tid at afklare, sigerJens Fuglsang Bach.

Jens Fuglsang Bach fortæller også, at Næstved Kommune har arbejdet på at få rullet fjernvarme ud til så mange husstande som muligt, siden byrådet vedtog en ny varmeplan den 30. august 2022.

– Og jeg kan forsikre alle om, at hverken embedsmændene eller politikerne har ligget på den lade side med at komme igennem procedurerne. Der er bare mange formaliteter, der skal på plads, for at et fjernvarmeprojekt kan opnå den endelige godkendelse. Så der vil være nogle borgere, der må vente lidt endnu, inden de kan få en endelig afklaring”, fortsætter Jens Fuglsang Bach.

Find svar på kommunens hjemmeside

I mellemtiden kan borgerne finde svar på spørgsmål om planerne for fjernvarme og om alternative varmeløsninger på www.naestved.dk/varme. Uanset om man står til at kunne blive koblet til fjernvarme, om man må vente på en afklaring, eller om det er en anden varmeløsning, man må lede efter, finder man her forklaringer, konkret vejledning og links til at komme videre.

– Jeg vil gerne opfordre alle, der har spørgsmål, til at gå ind på www.naestved.dk/varme og læse på den særlige side, vi har lavet om emnet. Der står nemlig alle de svar, som vi har indtil videre, og vi opdaterer siden løbende i takt med at der kommer nye godkendelser og muligheder, siger Jens Fuglsang Bach.

Han opfordrer desuden borgerne til at følge med i udviklingen hos deres lokale fjernvarmeselskab. Man kan finde link til alle fjernvarmeselskaber i Næstved Kommune på www.naestved.dk.

 

Kommentarer