Næstved By

Kan borgerløn udgøre en løsning på teknologisk arbejdsløshed?

Til næste omgang af Tænksomme Tirsdage på Næstved Bibliotek debatteres ud fra et oplæg af Rune Møller Stahl, Ph.d. stipendiat ved Institut for Statskundskab, der blandt andet stiller spørgsmålet, om borgerløn kan udgøre en simpel løsning på teknologisk arbejdsløshed? 

Næstved Bibliotek har i nogle år efterhånden afholdt debatrækken Tænksomme Tirsdage med filosof Peter Johannes Schjødt, som fast ordstyrer. Der er hver gang en ny oplægsholder, der præsenterer en aktuel og udfordrende problemstilling. Næste gang er tirsdag d. 13. februar kl. 19 og Rune Møller Stahl, der er Ph.d. stipendiat ved Institut for Statskundskab, er inviteret.

Rune Møller Stahls oplæg tager udgangspunkt i at borgerløn er skudt op af den polistiske scene med rekordfart. Den nye aktualitet er især knyttet til den teknologiske udvikling, hvor mange, med gode og dårlige argumenter, forudser at robotter og kunstig intelligens vil udrydde et stort antal jobs i fremtiden. Her udgør borgerløn en simpel løsning på problemet med teknologisk arbejdsløshed.

Samtidigt er der sket et politisk skifte. Mens borgerløn tidligere især var et venstrefløjsprojekt, ser man i disse år flere og flere økonomisk liberale støtter forslaget, og IT-moguler som Facebooks Mark Zuckerberg og Amazons Jeff Bezos støtter også forslaget.

Der er med andre ord mange og store spørgsmål omkring borgerløn at diskutere i den nærmeste fremtid. Efter oplægget af Rune Møller Stahl, står ordstyrer Peter Johannes da også klar med mikrofonen, så publikums forskellige vinkler og holdninger til emnet kan blive vendt og debatteret med oplægsholderen.

Kommentarer