Kultur

Jan Elhøj og Morten Kirckhoff åbner årets særudstilling på Holmegaard Værk

Jan Elhøj og Morten Kirckhoff åbner udstillingen "FORLADT" på Holmegaard Værk 22. marts 2024. Pressefoto

Fredag 22. marts åbner DR-makkerparret, Jan Elhøj og Morten Kirckhoff, særudstillingen “FORLADT” på Holmegaard Værk. Glæd dig til at opleve rejsemakkernes mange fantastiske, forunderlige og fascinerende fotografier af forladte steder fra deres mange rejser rundt om i verden.

Normalt er ‘0 stjerner’ til en ny udstilling det værst tænkelige. Men lige i det her tilfælde er det faktisk ikke helt skidt.

22. marts åbner Holmegaard Værk nemlig årets særudstilling “FORLADT” i samarbejde med makkerparret, Jan Elhøj og Morten Kirckhoff, som de fleste nok bedst kender fra de populære DR-programmer ‘0 stjerner’.

I udstillingen kan besøgende glæde sig til at opleve eventyrerne og rejsemakkernes mange fantastiske, forunderlige og fascinerende fotografier af forladte steder fra deres mange rejser rundt om i verden i gigantisk format.

– Beslutningen om at invitere Jan og Morten ind på Holmegaard Værk til en udstilling om forladte steder har dybe rødder i vores egen historie. Holmegaard Glasværk blev nemlig selv forladt i 2008 efter glasværkets konkurs. Og faktisk har Jan og Morten også har taget billeder af det forladte glasværk på en af deres mange ture. Det var derfor helt naturligt for os at omfavne ‘forladthed’ som tematik i en ny udstilling, forklarer museumsdirektør, Keld Møller Hansen.

Om udstillingen

Vi forlader. Steder forgår. Og tider svinder ud.

Du tænker måske ikke over det til daglig. Men hver dag bliver tusindevis af steder forladt og henkastet til eftertiden. Nogle af tilfældighed. Andre med fuldt overlæg. Og nogle som følge uforudsete begivenheder, naturkatastrofer eller politiske interventioner.

Sammen med de to eventyrere, Jan Elhøj og Morten Kirckhoff, bliver du i ‘FORLADT’ taget på en farverig, forunderlig og fascinerende fotodokumentarisk rejse til nogle af de steder, som vi mennesker har vendt ryggen.

Gennem en række stærke fotografier og medrivende fortællinger vil du opleve, hvad der sker med steder, når vi forlader dem. For hvorfor forlader vi? Hvad sker der med de steder, vi forlader? Hvordan endte det her? Hvor er de efterladte? Og har dette liv ikke værdi for nogen mere?

‘FORLADT’ er en gribende, rørende og fascinerende fortælling om, hvordan besparelser, centralisering, effektivisering, teknologi, penge, ensomhed og forfald alle spiller en central rolle i, hvorfor vi forlader – cementeret gennem smukke fotografier blæst op i gigantisk format, der i sin reneste form viser alt det, der står tilbage.

Fra fotografier af forladte private hjem til russiske militærbaser, kazakhstanske rumstationer, en række helt unikke billeder fra det forladte Holmegaard Glasværk og meget mere.

Et makkerskab drevet af passion

“Hvor kommer konceptet til ‘forladte steder’ fra?”. Det er ét af de spørgsmål, Jan Elhøj og Morten Kierckhoff, oftest er blevet stillet.

Og svaret er enkelt: “Det er ikke et koncept. Det er en passion”.

En passion, der opstod i teenageårene, hvor de på cykler kørte rundt i lokalområdet for at finde gamle fabrikker og forladte huse, som de kunne udforske. Her kunne de snige sig ind i en verden, der havde stået stille og uberørt i årevis og føle sig som opdagelsesrejsende fra en anden verden, som ingen andre kendte til.

I dag er Jan og Morten voksne. Og selvom barndommens cykelture for længst er blevet byttet ud med fly og bil, er passionen den samme.

Bevæbnet med sovepose, liggeunderlag, telt, lommelygte, kamera og et ordentlig skud adrenalin i blodet har de to barndomsvenner og rejsekammerater i årenes løb rejst kloden tynd for at udforske og fotografere nogle af de steder, som verden for længst har glemt.

Men selvom turene har givet dem unikke oplevelser, som de fleste af os nok kun kan drømme om og et misundelsesværdigt bagkatalog af historier. Så passionen fra barndomsturen på cyklen i lokalområdet akkurat den samme.

Fakta om udstillingen

Udstillingen er den største særudstilling til dato på Holmegaard Værk. Den strækker sig over tre lokaler, fordelt på to etager og mere end 1.200 kvadratmeter.

Samlet set rummer den mere end 60 fotografier, der blæst op i gigantiske størrelser og er opdelt i seks zoner:

  • Når verden forlader. Globalisering, naturkatastrofer, politiske interventioner og krig efterlader monumenter og projekter som rumfærge- og missilprogrammer til forfald og ligegyldighed.
  • Når samfundet forlader
    Besparelser, centralisering og effektivisering efterlader offentlige institutioner som hospitaler, skoler og posthuse til forfald.
  • Når industrien forlader. Hvad sker der, når arbejdspladser rykker til udlandet, teknologien er forældet, produkter overflødige eller pengene er væk?
  • Når vi forlader. De private hjem, som af forskellige grunde forlades fra den ene dag til den anden. Ingen tog noget med. Ingen savner noget. Hvad skete der?
  • Når Holmegaard Glasværk forlades. Fra den ene dag til den anden forlades Holmegaard Glasværk. Hvad mødte Jan og Morten på deres færd rundt på det forladte glasværk?

Zonerne supporteres af en podcastguide, hvor du sammen med Jan og Morten samt fagpersoner fra museet går på opdagelse i en verden af forladthed.

Læs mere om udstillingen her.

Udstillingen kan ses i perioden 22. marts til 20. oktober 2024.

 

Kommentarer