Næstved By

Ingeniørvirksomhed rider på vækstbølge

Ingeniørvirksomhed rider på vækstbølge af lavtlønnet digital arbejdskraft – og der er plads til flere

Mens politikere og virksomheder frygter, at manglen på arbejdskraft bremser opsvinget, vokser dansk ingeniørvirksomhed eksplosivt ved at ansætte 135 ingeniører 2500 kilometer fra hovedkvarteret i Aarhus.
Antallet af ledige stillinger på det private arbejdsmarked er steget med mere end 70 procent fra 2010 til 2018 til godt 32.000 ubesatte stillinger, ifølge Danmarks Statistik. Særligt hårdt ramt er ingeniørbranchen, der ifølge Beskæftigelsesministeriet vil mangle 6.500 ingeniører i 2025. Allerede i dag er der, hvad ministeriet beskriver som enten mangel eller omfattende mangel på bygningsingeniører, maskiningeniører, produktionsingeniører og IT-ingeniører.

Det er netop disse grupper, som ingeniørvirksomheden BIIR anvender flest af. Men på grund af den store mangel på ingeniører, åbnede virksomheden i 2013 et kontor i Ukraine, der på få år er eksploderet fra 2 til 135 ukrainske ingeniører. Sideløbende er hovedkontoret i Aarhus vokset fra 25 til 100 ingeniører.

Væksten kan i høj grad tilskrives BIIRs uhindrede adgang til højtuddannet og billig, digital arbejdskraft i Ukraine. Ingeniørerne i Ukraine gennemfører næsten alle produktudviklings- og statusmøder med de danske kunder via videokonferencer, og kun i særlige tilfælde rejser ukrainerne hertil for at møde kunderne.

– Vores vækst ville simpelthen ikke kunne lade sig gøre, hvis vi ikke havde vores Ukraineløsning. For hver gang, vi ansætter fire ukrainere, hyrer vi én dansker herhjemme. Den forholdsvist billige arbejdskraft i Ukraine gør os konkurrencedygtige, så vi får flere ordrer og dermed kan ansætte endnu flere i begge afdelinger. Og vi går på ingen måde ned på kvaliteten, de ukrainske ingeniører er virkeligt dygtige og fuldt ud på højde med de danske, forklarer Thomas Sillesen, der er medejer og bestyrelsesformand i BIIR. Han vurderer, at Danmarks samlede produktivitet kunne øges, hvis flere virksomheder på tværs af brancher finder nye markeder at få lavet opgaverne på, så vi opnår, at en del af jobbene bliver i Danmark, i stedet for, at alle bliver outsourcet til udlandet.

Politisk bekymring

Manglen på arbejdskraft skaber velbegrundede politiske bekymringer, men ifølge økonomer bør de mange ledige stillinger ikke koste helt så meget på nattesøvnen. Der ligger nemlig store vækstperspektiver og venter på fuldt digitaliserede virksomheder, der kan gøre som BIIR.

Den internationalt anerkendte økonom, Richard Baldwin, har lanceret en ny teori om globaliseringen, som vækker global accept. Han forudser, at den teknologiske udvikling kommer til at rode uset meget op i den globale økonomi. Dansk ekspert i outsourcing og international økonomi, Philipp Schröder, fra Aarhus Universitet forklarer:

– Teknologiens udvikling overflødiggør i flere tilfælde menneskers fysiske tilstedeværelse, hvor arbejdet i praksis sker. Et eksempel er kikkertoperationer, der i dag ofte udføres med fjernbetjent operationsudstyr, hvor kirurgen sidder ved avancerede joysticks og skærme meter væk fra patienten. I teorien kan lægen lige så vel sidde på den anden side af jorden. På samme måde kan sikkerhedsvagter følge danske overvågningskameraer fra Afrika, hvor lønnen er lav. Denne remote intelligence breder sig til alle brancher – båret af fremtidens markant forbedrede internetforbindelser.

– Udviklingen er ubetinget en god ting. Vi får nemmere den bedste kvalitet, og det vil skabe en bølge af vækst, når vi vurderer udenlandske konkurrenter på lige fod med de hjemlige. Som land har Danmark endda it-infrastrukturen og sprogfordelene til at være first movers på den nye globalisering, tilføjer Philipp Schröder.

Kommentarer