Næstved By

Ingen grund til at frygte, at din hund er smittet eller spreder smitte med COVID-19

Foto: Arkiv

Efter der nu er konstateret COVID-19-smitte hos en hund i Danmark, kan Dyrlægeforeningens formand godt forstå, at hundeejere gruer for, om deres hund kan være smittet med coronavirus og overvejer at få den testet. Men det er der umiddelbart ingen grund til, siger Hanne Knude Palshof. Det kan man læse på Den Danske Dyrlægeforenings website. 

– Der er stadig ikke er noget, der tyder på, at hunde kan blive syge af COVID-19 og sprede virus til mennesker – fx ved at man klapper sin hund, siger hun.

Hanne Knude Palshof understreger, at den coronasmittede hund ikke udviste symptomer, men har tilknytning til den minkfarm i Nordjylland, hvor man i weekenden konstaterede COVID-19 blandt minkene, efter at Styrelsen for Patientsikkerhed gjorde opmærksom på, at der var COVID-19-smitte i en familie, som driver minkfarmen.

– På verdensplan er der kun rapporteret om få tilfælde af smitte hos hunde og katte – og dyrene er smittet fra deres ejere – ikke omvendt. Nyere undersøgelser har dog vist, at COVID-19 potentielt kan forårsage sygdom hos katte, mens hunde er meget lidt modtagelige og ikke bliver syge. Det er dog vigtigt at pointere, at forskningen ikke har fundet tegn på, at familiedyr som fx hunde og katte spiller en nævneværdig rolle i spredningen af COVID-19. Der er derfor ingen grund til at frygte, at din hund er smittet eller spreder smitte med COVID-19, siger Hanne Knude Palshof.

Tag forholdsregler, hvis du er syg

DDD-formanden anbefaler dog, at dyreejere tager visse forholdsregler i interaktionen med dyret, hvis man selv har symptomer på COVID-19 eller har mistanke om, at dyret har været i kontakt med en smittet person.

– Hvis du er syg med coronavirus, skal du undgå direkte kontakt med dit kæledyr, herunder klap, kram og at blive “kysset”. Lad derfor andre tage vare på dit dyr, så vidt muligt, mens du er syg. Har du brug for at være i tæt kontakt med dit dyr, anbefaler vi almindelig håndhygiejne som håndvask og sprit før og efter, samt at du bærer mundbind, når du er i direkte kontakt med dyret.

– Viser din hund eller andet dyr tegn på sygdom, skal du altid kontakte din praktiserende dyrlæge, siger Hanne Knude Palshof.

– Din dyrlæge vil afgøre, hvorvidt dyrets symptomer og historik kræver en COVID-19-test, men som udgangspunkt må man forvente, at der er andre årsager til symptomerne hos dyret. Den Danske Dyrlægeforening anbefaler ikke rutinemæssig test af dyr, tilføjer hun.

På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du læse nærmere om, hvordan du som dyreejer skal forholde dig i forhold til COVID-19.

Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte Evidensia Næstved Dyrehospital på tlf: 55 77 14 77

Kilde: Evidensia Næstved Dyrehospital.

Kommentarer