Næstved By

Ikke første gang Svenstrup Gods ulovligt bekæmper rovdyr

Skrevet af Jesper Petersen

Svenstrup Gods har også førhen ulovligt efterstræbt rovdyr. Og det østsjællandske gods er ikke alene om den slags naturforarmende ulovligheder.

Forleden blev en ulovlig fælde med to levende lokkeduer afsløret på Svenstrup Gods og efterfølgende politianmeldt.
Godsets skytte har ifølge Dansk Ornitologisk Forening udsigt til bøde på mindst 15.000 kr. samt frakendelse af retten til at gå på jagt.

Foreningen har i forbindelse med sagen foreslået, til at den slags lovbrud i fremtiden medfører, at de ansvarlige mister retten til at opdrætte og udsætte fasaner til jagt.

Det er ikke første gang, at Svenstrup Gods ulovlige anvender fælder til at bekæmpe rovdyr, der anses for at være en trussel mod godsets kommercielle opdræt af skydefugle som f.eks. fasaner.

Knud Erik Pedersen fandt for flere år siden en ulovlig rovdyrefælde på Svenstrups jorder, som han politianmeldte.

– Fælden var ulovlig og det erkendte politiet også.

Alligevel valgte politiet ikke at rejse en sigtelse.

– Godset påstod, at fælden var opsat af en gammel skytteelev, og at man slet ikke vidste at den eksisterede”, forklarer Knud Erik Pedersen.

– Men det var ikke rigtigt. Fælden var helt ny og intakt og med lokkemad i.

Svenstrups Gods, der er ejet af baron Christian Wedel-Neergaard, som er medlem af Region Sjællands Regionsråd for De Konservative, har kraftigt taget afstand fra sin nuværende skyttes ulovlige bekæmpelse af fredede rovfugle, som han hæver intet at kende til.

– Vi er dybt rystede og finder det helt uacceptabelt, at der er foregået noget ulovligt på vores jord. Skytten har i dag fået en skriftlig advarsel af skarpeste karakter, siger Christian Wedel-Neergaard til BT i sidste uge.

De to sager fra Svenstrup Gods er alt andet end enkeltstående. Især på sydøstdanske godser med kommerciel fasanjagt, er der i årevis foregået en omfattende ulovlig bekæmpelse af rovdyr og rovfugle, især duehøge.

Godserne har fået jægere og andre til at udføre det beskidte arbejde og har selv vasket hænder, når de er blevet konfronteret med ulovlighederne. Bl.a. på godserne Holmegård, Gisselfeld og Broksø er der fundet skudte rovfugle og rovfuglefælder, der anvender levende lokkefugle, som det er ulovligt at bruge.

I 2009 blev en fælde som den anvendte på Svenstrup Gods fundet sammen med en række andre fælder og remedier til brug ved vildtopdræt i lade tilhørende Holmegård Gods.

I 2004 blev Broksø Gods’ vildtpasser idømt en bøde for at have opsat en meget stor ulovlig fælde, hvori der formentlig i årevis var fanget et meget stort krager og rovfugle, som efterfølgende var blevet dræbt.

I 2009 blev samme vildtpasser idømt en bøde på 3.000 kr. for at have fanget en musvåge i en lignende ulovlig fælde 2½ km. fra den første.

Dansk Ornitologisk Forening skriver på sin hjemmeside om duehøgen:

– Desværre synes illegal bekæmpelse af duehøgen at være et stigende problem i områder med store jagtinteresser. Dette er givetvis forklaringen på, at bestanden af ynglende duehøge på Fyn, Syd- og Vestsjælland og Lolland-Falster er unaturligt lav i
forhold til de gode ynglebetingelser, bl.a. en stor bestand af udsatte fasaner. Siden midten af 1990’erne er duehøgen gået tilbage i visse dele af landet, f.eks. i Vendsyssel, hvor DMU i deres rapport ”Danske duehøges populationsøkologi og forvaltning” konkluderer, at den mest sandsynlige årsag til tilbagegangen er direkte bekæmpelse på ynglepladsen.

Om duehøgens bestandsudvikling skriver Ornitologisk Forening:

– Omkring 1960 var bestanden kun på ca. 100 danske ynglepar. Med den omfattende fredning af rovfuglene i 1967 vendte udviklingen. I begyndelsen af 1980’erne var bestanden vokset til ca. 500 par. Som følge af et smuthul i lovgivningen blev der
imidlertid fortsat nedlagt ca. 500 duehøge om året, idet jægere og lodsejere legalt kunne bekæmpe arten ved fasanudsætningspladser. Dette smuthul i lovgivningen blev endeligt lukket i 1994, og bestanden kom op på ca. 650 par. Siden er bestanden atter gået ned til ca. 600 par eller mindre.

Læs mere om rovfuglebekæmpelse i Sjællands største mose på
www.holmegaardmose.dk i kapitlet Trusler/jagt
Eller via link her:
http://www.holmegaardmose.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=1
88&Itemid=90
http://www.holmegaardmose.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=5
14&Itemid=90
http://www.holmegaardmose.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=2
33&Itemid=90
http://www.holmegaardmose.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=4
93&Itemid=90

Yderligere oplysninger:
HOLMEGAARD MOSE KOMITEEN
Talsmand Jesper Petersen
Tlf.5632 6470.

Kommentarer