Hindholm Gymnasium tager til genmæle
Det var undervisningsministeriet, der den 19. marts 2018 lukkede Hindholm STX i Fuglebjerg mellem Næstved og Slagelse.
Det indrømmer skolens ledelse nu i deres første offentlige udtalelse om lukningen, siden det i denne uge kom frem, at skolen var blevet lukket.
Eleverne på skolen er nu alle blevet genplaceret i andre offentlige og private uddannelsesinstitutioner, og fortsætter deres gymnasieuddannelser, oplyser skolen i pressemeddelelsen.
Både lærerne og skolen er dog meget uenige i lukningen, og vil nu klage over beslutningen.
– Lukningen er begrundet i administrative forhold, som beror på en række mangler og fejl begået af skolen i perioden 2016-2017 under ledelse af tidligere rektor, skriver skolen i en pressemeddelelse.
Skolen kom under skærpet tilsyn i december sidste år, og har siden i samarbejde med eksterne konsulenter arbejdet på at redde skolen – dog uden held. Det skete, da skolen mistede sit offentlige tilskud og kort derefter blev lukket af ministeriet.
Lærergruppen på gymnasiet har på egen hånd også udsendt en pressemeddelelse om situationen på gymnasiet, forfattet af Anders Bæk Simonsen.
De er stærkt uenige i Undervisningsministeriets beslutning, som blandt andet kritiserede den faglige stand på gymnasiet – eksempelvis at mange af lærerne ikke havde det såkaldte pædagogikum.
Skolens lærerer indvender dog, at det ikke er usædvanligt, at man tager et pædagogikum i forbindelse med en fastansættelse. Eftersom mange af skolens ansatte underviste på timebasis, var det svært at opnå uddannelsen. Problemet med det faglige niveau var dog ikke større, end at mange af lærerne samtidig underviser på andre gymnasier i området.
Samtidig har det været svært at sætte uddannelsen i system, da der skal være en vejleder på skolen til et pædagogikum. For at det kunne lykkes, så skulle man altså alliere sig med andre uddannelsesinstitutioner på Sjælland. Det var dog planen, at tre lærere efter sommerferien skulle indlede et pædagogikum.
Hindholm STX var et forsøg på at skabe et gymnasium målrettet tosprogede elever i Maria Hindholm-efterskolens bygninger.
Det lille gymnasium slog dørene op i 2016, og fulgte reglerne for private gymnasier.
Skolen var dog presset af en række store lån, der efterhånden blev et alvorligt problem for uddannelsen.
Samtidig har Kristeligt Dagblad med en serie artikler kunnet påvise en forbindelse mellem gymnasiet og Milli Görüs-bevægelsen. Bevægelsen betegnes af den tyske efterretningstjeneste betegnes som islamistisk.
Det muslimske gymnasium er ejet af den tyrkiske Dikev Fonden, som er central, da den har tråde til den konservative Milli Görüs-bevægelse. Men det tager lærerkredsen stærkt afstand fra:
– Endeligt mener vi også, at det er en fuldstændig absurd påstand, at vi som lærerkollegium skulle være Erdogan-tilhængere. Det tager vi på det allerkraftigste afstand fra. Vi kommer med vidt forskellige politiske og religiøse baggrunde og lader på ingen måde disse forhold påvirke vores undervisning.
I nogle aviser er der blevet skrevet om en meget kønsopdelt skole med stærke drenge og pigegrupper.
Dette er dog ikke rigtigt, siger lærerkredsen i pressemeddelelsen.
De kommer selv fra alle mulige religiøse og politiske baggrunde, fastslår de i pressemeddelsen – og det var altså ikke sandt, at eleverne på skolen opførte sig anderledes end alle andre steder.
– Flere undervisere oplever større fagligt og socialt samspil mellem kønnene i undervisningen, end hvad vi kender til på andre uddannelsesinstitutioner. Vi oplever ikke meget fasttømrede drenge- og pigegrupper. Tværtimod vælger de at sidde ved siden af hinanden i undervisningen, danner frivilligt grupper på tværs af køn, når der skal løses opgaver og hænger ud sammen på tværs af køn, som alle andre danske gymnasieelever gør, skriver Anders Bæk Simonsen i pressemeddelsen.
Hindholm STX’s advokat arbejder nu på en klage over afgørelsen til Undervisningsministeriet. Samtidig har lærergruppen på skolen bedt om aktindsigt i sagsbehandlingen af sagen.
Kommentarer