Kultur

Helge Engelbrecht sætter fokus på hørelsen

Dansk Høre Center, Proffshoppen og Dansk Musiker Forbund Sydsjælland har sat sig for at gøre noget ved nogle af de tabuer, der er om nedsat hørelse. Og ikke mindst, hvad man kan gøre for at passe på hørelsen eller behandle den, hvis først et høretab eller en høreskade er indtruffet. Derfor byder de i fællesskab velkommen til en oplysende og underholdende aften på Næstved Musik & Kulturskole mandag den 06/11, kl 19:00 – 1:00. En aften, der kombinerer musik og information med fokus på netop det at lytte.

Både som musiker og musikelsker er nuancerne vigtige, og derfor er det også vigtigt at erkende, hvis man har svigtende hørelse. Også fordi svigtende hørelse i yderste konsekvens kan føre til isolation og medføre en række følgesygdomme som fx angst, depression og demens.

Det lokale arrangement er støttet op af ”Pas På Hørelsen”, som er en informationskampagne om ”sund omgang med lyd”, som drives i et samarbejde mellem den danske høreapparatsproducent, GN Hearing Danmark og Dansk Musiker Forbund

Får du det hele med?

Når man mister noget af sin hørelse, er man sjældent selv den første til at opdage det. Langt de fleste synes ikke deres hørelse fejler noget, når deres familie og venner begynder at bemærke, at der er noget galt.

Men Helge Engelbrecht vidste godt, at han efterhånden ikke fik det hele med, og han kunne mærke at han mistede noget af glæden ved at spille.

– Det var en svær og lang erkendelse for mig, siger han. ”Det var et stort skridt for mig at bede om at få hjælp til mit høretab. Men det var et vigtigt skridt, for jeg blev koblet mere og mere af, når jeg var i større forsamlinger. Og nok så vigtigt: Der manglede også noget i musikken. Jeg var nødt til at stole på, at min producer talte sandt, når han sagde, at der altså var klokkespil på indspilningen af et nummer!

I dag bruger Helge høreapparater, og han kan høre klokkespillet på det omtalte musikstykke, ”så produceren talte rent faktisk sandt. På et tidspunkt troede jeg faktisk, at han tog gas på mig”, griner Helge.

Kan man nikke genkendende til nogle af de udfordringer, som Helge har gået igennem, så har man mulighed for at få en snak med eksperter og audiologer både fra Din Lokale Høreklinik og GN Hearing Danmark, som også kan fortælle om, hvordan man med ny digital teknologi har taget endnu et spring i kampen om at opnå den mest naturlig hørelse for høreapparatsbrugere.

Propper og ledninger i ørerne

Erkendelsen af at høreevnen er vigende har fået Helge Engelbrecht til at være meget skånsom mod sine ører. ”Som musiker er hørelsen jo det vigtigste instrument, og jeg tør slet ikke tænke tanken om, hvad der ville ske, hvis jeg mistede den helt”. Derfor har man på den store scene i Mariehaven investeret i et stort ”in-ear monitor system”.

I sin enkelthed går det ud på, at hver musiker får formstøbt et sæt ørepropper, som lukker al lyd ude. I ørepropperne monteres der så et særligt højttalersystem, hvor igennem den enkelte musiker så får lige præcis det lydmix af instrumenter og sang, som han eller hun har brug for. Systemerne erstatter de ret store højttalere, monitorkasser, som før stod på scenegulvet og spillede op mod musikerne. Højttalere, som har forårsaget høreskader for mange musiker gennem tiden.

– Og det er fantastisk at spille med in-ears, udtaler Helge, – Men det kræver tilvænning og erfarne folk på holdet for at få det hele til at spille”. PÅ Rotationen får man på aftenen lejlighed til at snakke ”tips og tricks” med både Helge og Dennis Flacheberg.

Hørelsen er Dennis Flachebergs vigtigste instrument

Dennis boede i mange år i Næstved og han er en af landets mest benyttede ”side men”, som det hedder i
musikbranchen. Den flittige sanger og guitarist spiller blandt andet fast med LIGA og legendariske Back to Back, og uanset i hvilken sammenhæng han spiller, så er det altid med in-ear monitors. ”Hørelsen er mit vigtigste instrument.

– Derfor har jeg vænnet mig til at spille med in-ears”, fortæller Dennis, ”På den måde kan jeg få dæmpet lydtrykket på scenen, fordi propperne lukker al lyd ude og kun giver mig det lydmix, jeg selv vælger at få sendt ind i min in-ear.

– Musikken bliver blød og lækker og jeg bliver mindre træt, både mht. fysik og min stemme bliver skånet, for jeg behøver ikke synge igennem for at høre mig selv.

Men det kræver tilvænning og ihærdighed at få det bedste ud af in-ear systemerne, og netop derfor stiller Dennis også op denne aften som ekspert for Pas På Hørelsen for, sammen med Niels Andreassen fra ProffShoppen, at give gode råd og vejledning til musikere – foruden han selvfølgelig spiller sammen med Helge.

Kommentarer