Genopretning af ældreplejen

Af Ole M. Jung, Det Konservative Folkeparti
Hvordan sikres ældreplejen fremover?
Flere medier har sat fokus på problemer i ældreplejen – og særligt på udsigterne for fremtiden. Overalt i kommunerne er der et krydspres mellem et stigende antal ældre med plejebehov – og mangel på kvalificeret personale til opgaverne.
Samtidig er der generelt i kommunerne foretaget besparelser på området de senere år. Og både ældrereform og den (kommende) nye struktur på sundhedsområdet påvirker udfordringerne på området.
Hvad kan vi gøre for at rette op på problemerne?
Det må stå klart, at der ikke findes en smart snuptagsløsning. Vi konservative har udarbejdet en klar vision for ældreområdet. Nu arbejder vi med en model, som kan være grundlag for bred politisk enighed om at komme videre.
Som det første må vi identificere hovedproblemerne:
- Mangel på plejehjemspladser/ældreboliger.
- Mangel på kvalificerede medarbejdere.
- Forebyggelse, rehabilitering og det nære sundhedsvæsen
- Serviceniveau
Herunder er der en lang række andre udfordringer – måske særligt forholdet til pårørende.
Plejehjemspladser: Der er akut mangel på plejehjemspladser i Næstved Kommune. Ventetiderne er alt for lange, og der mangler mindst 100 nye pladser. Der skal snarest etableres mindst et nyt friplejehjem. Sideløbende undersøges mulighederne for at udbygge kapaciteten ved nogle af kommunens nuværende plejehjem – og på sigt skal kommunen også bygge nyt. Og herudover skabe grundlag for andre ældreboliger.
Mangel på medarbejdere: Manglen er åbenlys – og problemerne synes blot stigende. Der skal sættes ind på flere områder. Arbejdsmiljø/-glæde kan forhåbentlig øges, når den nye organisation med mindre teams er indarbejdet. Dertil skal indsatsen øges for at få nuværende medarbejdere til at gå fra deltid til heltid – og til at blive længere i jobbet. Og endelig en kraftig indsats for at få unge ind i arbejdet – og fastholde dem med udviklings- og støtteprogrammer.
Forebyggelse – i bred forstand: Der skal iværksættes en række initiativer. Mod ensomhed. Med involvering i aktiviteter. Med understøttelse af fysisk og mental aktivitet. Med sundhedsindsatser i hjemmet/nærområdet. Med at tage hånd om pårørende.
Serviceniveau: Den ønskede kvalitet af ældreomsorgen skal besluttes politisk. Vi ønsker alle ”høj” kvalitet – men hvad er det? – og kan vi afse økonomi til opgaven? Byrådet må påtage sig det politiske ansvar for at fastlægge den ønskede standard – og dermed forpligtelsen til at kunne leve op til det.
Hvad gør vi?
Det er oplagt, at de overordnede beslutninger skal ligge i byrådet – ikke i fagudvalg, som pålægges økonomiske rammer, der ofte resulterer i ad hoc nedskæringer. Byrådet skal vedtage en udviklingsplan for ældreområdet – en rullende plan, som formentlig skal række 10 år frem. Med en klar udmøntningsplan med en række korte delmål, hvor resultaterne løbende skal evalueres af byrådet.
Konkret kunne det være en idé snarest efter sommerpausen at etablere en mindre strategigruppe (højst 10 personer, med faglig støtte fra administrationen). Heri skal indgå politiske repræsentanter, en ledende medarbejder, en medarbejderrepræsentant og evt. særligt sagkyndige (fx fra Ældrerådet).
Opgaven: Senest til begyndelsen af den nye byrådsperiode fremlægges et beslutningsoplæg for byrådet, som herefter forpligter sig på opgaven.
LAD OS KOMME I GANG!
Kommentarer