Kultur

Gavnø Slot deltager i Herregårdenes Dag

Når Herregårdenes Dag løber af stablen den 20. august, slår Gavnø Slot – sammen med knap over 40 andre slotte og herregårde over hele landet – dørene op for publikum.

På Herregårdenes Dag kan man deltage i et væld af forskellige aktiviteter og arrangementer over hele landet.
På Gavnø Slot fejrer vi Herregårdenes Dag med gratis rundvisninger og en unik koncert i Klosterkirken. Almindelig dagsbillet påkrævet. Tilmelding til rundvisning og koncert, skal ske online sammen med køb af dagsbilletten.
Kl. 11:00 – Rundvisning
Virksomheden Gavnø, en spændende og alsidig virksomhed .Gavnø er meget mere end et historisk slot med en fantastisk malerisamling.
Gavnø er en moderne virksomhed som har drift inden for landbrug, jagtvæsen, Slotsbryggeri, udlejningsboliger og selvfølgelig turistvirksomhed.
Kom og få et unikt indblik i Gavnøs som virksomhed. Hør om de forskellige strenge som Gavnøs består af og som sammen danner Gavnøs DNA. På turen vil I komme rundt op opleve Gavnø fra en anderledes vinkel.^
Kl. 13:30 – Rundvisning
Gavnø Avlsgaard
Besøg Gavnøs Avlsgård og hør om landbrugsdrift før og nu og oplev den enestående arkitektur. Turen vil blive krydret med mange sjove fortællinger, bl.a om hvordan køerne blev berusede af bananlikør.
Kl. 14:30 – Koncert i Klosterkirken
Trio Sospiri
Ved koncerten med Trio Sospiri vil der være italienske sange på programmet, af bl.a. Caccini, Frescobaldi, Kapsberger og Monteverdi.
Publikum vil kunne opleve de historiske instrumenter gambe, cembalo og barokguitar, og desuden den sjældent hørte italienske baslut, ”colascione”.
Programmet indeholder også solostykker for de enkelte instrumenter, og sonater for barokguitar akkompagneret af gambe og cembalo. Disse sonater er skrevet af Fibiger, “Guitarmester” ved Frederik d. 4’s hof.

Herregårdenes Dag skal være med til at sætte fokus på landets slotte og herregårde, som er en væsentlig, men ofte overset, del af den danske kulturarv.

Herregårdenes glemte kulturarv
I Danmark ligger over 700 herregårde spredt som et fintmasket net udover landet. Det danske landskab er formet af og med godserne, der gennem århundreder har været den væsentligste drivkraft på landet. De store gamle hovedbygninger ligger stadig i dag i landskabet som vidnesbyrd om godsernes enorme betydning – blandt andet som nogle af de største arbejdspladser i landområderne helt ind til midten af 1900-tallet.

”Herregårdenes rolle og kulturarv er desværre på mange måder glemt i dag. De fleste har nok set deres lokale slot eller herregård udefra, men kender ikke stedet, historien og betydningen, som godserne har haft gennem århundreder. Herregårdene udgør en vigtig del af vores fælles historie, som har haft betydning for natur og kultur i ethvert lokalsamfund, og de skal derfor være en del af folks bevidsthed.
Målsætningen med Herregårdenes Dag er at åbne herregårde over hele landet for et bredt publikum en enkelt dag om året”, siger Marie Kirstine Elkjær, der er museumsinspektør ved Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, som står bag initiativet til Herregårdenes Dag.

Kommentarer