Fredningsforslag for Vandtårnsbakken indsendt
Fredningsforslaget for Vandtårnsbakken er nu indsendt til Fredningsnævnet.
Midt i Næstved troner Vandtårnsbakken sig over byens tage. Her kan man midt i byen opleve sjældne firben og sommerfugle, og samtidig få et godt udsyn over Næstved fra Danmarks største ås. Det skal vi værne om og derfor skal området fredes, mener Danmarks Naturfredningsforening (DN) og Næstved Kommune, som netop har indsendt et fredningsforslag til Fredningsnævnet.
En naturperle med spændende geologi
Vandtårnsbakken er en del af Danmarks største ås, der slynger sig helt fra Mogenstrup mod syd og helt ind i hjertet af Næstved. Med højeste punkt på 47 m er vandtårnsbakken et markant landskabselement der ikke er til at overse. Åsen består mest af grus og sand, hvilket giver grobund for den særlige næringsfattig naturtype der kaldes overdrev. På overdrevet kan man være heldig at finde markfirben eller sommerfuglen seksplettet køllesværmer. Begge arter har det svært, da egnede levesteder langsomt forsvinder.
Åsen og naturen bør vi beskytte, så området ikke bebygges eller ødelægges på lang sigt udtaler Kristian Gramstrup fra DN-Næstved:
– Det er ret sjældent, at en by på Næstveds størrelse kan bryste sig af have så fint et naturområde så centralt beliggende. Kun en fredning vil give en varig beskytte af åsen og naturen.
Fredning af grønne områder
Vandtårnsbakken fungerer som et grønt åndehul for byens borgere og fredningen vil være med til at understøtte Næstved Kommunes nye friluftsstrategi.
-Et af målene med Friluftsstrategien er at skabe sammenhæng mellem vore naturområder, så det bliver lettere at komme ud og få de gode naturoplevelser. Fredningen af Vandtårnsbakken ligger i fin forlængelse af intentionerne om at bringe borgerne tæt på naturen, udtaler Helle Jessen Formand for Næstved Kommunes Teknik- og Miljø Udvalg.
Mange andre steder i landet er grønne områder og parker fredet, netop i erkendelse af, at det er vigtigt at have grønne områder og natur lettilgængeligt for byens borgere. Fredning kan nemlig give en varig beskyttelse modsat planer, som kan ændres i takt med de politiske vinde. I København er således alle parker fredet, i Århus er Botanisk Have fredet, i Odense er Kongens have fredet, i Ringsted er lystanlægget fredet og i Aalborg er 4 parker under fredning i et samarbejde mellem DN og kommunen.
Et samarbejde mellem DN og Næstved Kommune
Man har længe været klar over at Vandtårnsbakken burde beskyttes mod råstofindvinding og byudvikling. Store dele af Mogenstrup Ås, som vandtårnsbakken er en del af, er således også allerede fredet mod ødelæggelse. Derfor var det nemt for byrådet at blive enige om at indgå i et fredningssamarbejde med DN.
Nu er det fredningsforslaget så indsendt til Fredningsnævnet, og nu er det op til nævnet at behandle sagen. Nævnet vil indkalde til offentligt møde, hvor alle interesserede kan møde op og høre om forslaget.
FAKTA – Hvad er en fredning?
Fredninger er et enestående redskab i arbejdet for at beskytte Danmarks natur. Med en fredning tager man udgangspunkt i et konkret naturområdes særlige behov og lægger rammerne for driften af området i al fremtid. Med en fredning kan man for eksempel fastlægge bestemte stiforløb, sikre udsigter, vedtage en bestemt naturpleje eller driftsform.
Staten, kommunerne og Danmarks Naturfredningsforening kan rejse fredningssager. Danmarks Naturfredningsforening er den eneste private forening, nationalt og internationalt, der har ret til at rejse fredningssager. Det betyder, at foreningen kan foreslå fredningssager, men det er Fredningsnævnet, der afgør om området skal fredes.
Når en fredningssag rejses, starter i princippet en retssag, hvor en dommer med særlig kompetence i fredninger (fredningsdommer) vurderer fredningsbestemmelser og de erstatningskrav, som indløber fra de berørte ejere. Der skal nemlig betales fuld kompensation for de “rådighedsindskrænkninger”, ejerne eventuelt påføres.
Læs mere om fredning på www.dn.dk/fredning
Kommentarer