Tappernøje

Fredet rovfugl skudt ned ved Bårsevej

Tappernøje: Én af Danmarks sjældneste rovfugle, en fredet vandrefalk, er blevet fundet skudt med hagl ved Tappernøje.

Søndag den 14. august blev der fundet en skudt rovfugl på Bårsevej ved Tappernøje. Det viste sig at være én af Danmarks sjældneste rovfugle, en fredet vandrefalk, der var blevet skudt med hagl.

Den fredede rovfugl, der er verdens hurtigste fugl, var nyskudt indenfor en radius på cirka 500 meter fra stedet hvor den blev fundet.

– Fuglen var i live da jeg kom, men døde kort efter af sine skader, oplyser en frivillige fra Mern Vildtplejestation på facebook.

Det er anden gang indenfor blot en måned at frivillige fra vildstationen finder en skudt rovfugl. Den 15. juli blev en rørhøg bragt ind.

– Den viste sig også at have hagl i kroppen og måtte aflives. Rørhøgen kom også fra Tappernøje området. Måske en sammenhæng i de to sager, skriver vildtplejestationen på facebook og fortsætter:

– Håber der sidder nogen derude der har oplysninger, hørt/set noget. Der er vigtigt at få stoppet den, eller de personer der er ansvarlige.

Hvis man ved noget om de skudte rovfugle, opfordres der til at man melder det til politiet.

Verdens hurtigste fugl

Vandrefalken fanger næsten udelukkende flyvende fugle, som den styrtdykker efter og rammer med fødderne. Disse styrtdyk er normalt med en fart på 150-200 km/t for at beskytte sig selv ved mødet med byttedyret, men der er registreret tophastigheder på op til 389 km/t. Vandrefalken er således verdens hurtigste fugl.

Vildtplejestationen i landsbyen Sageby ved Mern, startede i 2005. Der er mange vildtplejestationer rundt om i landet og Mern har en satellitstaten på Lolland og en på Falster. Alle arbejder som frivillige for Dyrenes Beskyttelse. Man kan følge Mern Vildtplejestation – Dyrenes Beskyttelse på facebook.

Foto: Mern Vildtplejestation – Dyrenes Beskyttelse

Forfulgt og forgiftet

Vandrefalkens dramatiske nedgang i 1950-60’erne skal søges i forfølgelse, beskydning, ægsamling, ungetyveri og miljøgiftenes dødelige indvirkning på naturen og dyrelivet. Den forsvandt som ynglefugl fra Stevns i 1950’erne, fra Bornholm i 1961 og fra Møns Klint i 1972.

På baggrund af udsætnings- og beskyttelsesprojekter i Sverige og Nordtyskland spredte bestandene sig igen op gennem 1990’erne, og vi fik igen de første observationer af falke på Møns Klint i 1995. Som ynglefugl var den tilbage i den danske natur i 2001.

Kilde Naturstyrelsen

Kommentarer