Forsøg med pilerensningsanlæg i tre landsbyer
Næstved Kommune: Tre landsbyer ved Næstved har fået kommunens tilladelse til at etablere deres eget pilerensningsanlæg i stedet for at blive koblet på det kommunale kloaknet.
Som følge af Statens vandplaner skal op i mod 60.000 danske ejendomme i landdistrikterne etablere en ny spildevandsløsning inden den 30. oktober i år. De fleste skal mod betaling kobles på det kommunale kloaknet. Mange kommuner er derfor ved at lægge kilometervis af kloakrør ud i det åbne land. Det skriver TV Øst.
Staten har dog accepteret at spildevandsindsatsen er så stor i 17 af de danske kommuner, at indsatsen ikke kan afsluttes inden udgangen af oktober. Det gælder blandt andet for Næstved Kommune er sammen med Faxe, Lolland, Guldborgsund og Odsherred.
Det er en omfattende og dyr opgave for den enkelte husstand, så mange er på udkig efter andre og billigere løsninger.
Forsøg med pilerensningsanlæg i Jenstrup, Saltø og Marvede
Et af alternativerne til de kommunale kloaknet er en ny type pilerensningsanlæg, som består af piletræer og halm.
Læs også: Ny type pilerensningsanlæg skåner miljøet
– Det er billigere, der skal ikke betales tilslutningsafgifter og det er tjent hjem på 5-6 seks år, fordi der ikke skal tømmes en bundfældningstank. Det udleder intet i form er hverken mikroplast eller andre næringsstoffer som fosfor og lignende forklarer ingeniør Steen Braband Rasmussen i Kyse, der har opfundet det afløbsfrie renseanlæg, til TV Øst.
For nylig har Næstved Kommune har givet grønt lys til et forsøgsprojekt med den nye type pilerensningsanlæg for omkring 40 husstande i landsbyerne Jenstrup, Saltø og Marvede, fra næste år. Der er aftalt en forsøgsperiode på tre år, hvorefter kommunen vil se på, om forsøget kan gøres permanent
Pilerensningsanlæg skal afløse septiktank
En af de berørte husejere er Søren Møller i Jenstrup godt 10 kilometer udenfor Næstved, der til foråret skal etablere et pilerensningsanlæg til husstandens spildevand, som afløser for den gamle septiktank.
– Det er et fuldstændig lukket system, og du afleder ingenting. Jeg glæder mig. Det bliver spændende forklarer Søren Møller til TV Øst.
Hver husstand skal betale omkring 50.000 kroner for at få etableret deres eget pilerensningsanlæg. Når det først er etableret er det næsten gratis i drift.
– Vi synes, det er spændende, når der er nogen, der laver nogle nye ting og med det her nye anlæg har man blandt andet ikke nogen bundfældningstank, som man har i traditionelt pilerensningsanlæg og vi tænker, at når der er nogen, der prøver sådan noget nyt, så vil vi gerne støtte det, forklarer vandchef i Center for Miljø og Natur i Næstved Kommune, Charlotte Weber til TV Øst.
Kommentarer