Kultur

Forfattergruppe udgiver ny antologi om “det største af altT

Grafik fra omslaget af novellesamlingen. Se hele billedet inde i artiklen. Foto: Forlaget Leitura

Lokal forfattergruppe har udgivet en novellesamling, der handler om moderskabet på godt og ondt.

Dorte Roholte, Kat Lassen, Kia Lundsgaard, der alle er bosiddende i Næstved, har sammen med Signe Fahl fra Vordingborg og Laura Helena Pimentel da Silva fra Sorø,  dannet en forfatter-hygge-gruppe, hvor de taler om bogverdenen, idéudveksler og, som navnet siger, hygger.

De fem forfattere er meget forskellige både i skrivestil, alder og livet ved siden af forfatterskabet, men der er to ting, der binder dem sammen; glæden ved at skrive og moderskabet, hvilket snakken faldt på en efterårsaften i 2021, hvor hyggen-gruppen igen var samlet.

Nye sider af mange forfatterskaber

Det var oprindeligt Dorte Roholtes idé, at gruppen sammen skulle forfatte en bog.

Dorte har med over 90 udgivelser bag sig, en kæmpeerfaring, som resten af gruppen nyder godt af. I fællesskab blev rammerne for bogen sat; novellerne skulle være for voksne, og de skulle være realistiske.

Kat Lassen, der primært skriver børnebøger, var med på ideen og tog udfordringen op ved at skulle skrive til voksne, og hun ville gerne både det sjove og det alvorlige, hvilket hendes to noveller afspejler.

Signe Fahl har udgivet fantasy og magisk realisme for voksne, så også for hende blev det derfor en udfordring at skulle skrive en realistisk novelle.

Kia Lundsgaard har tidligere kun udgivet faglitteratur inden for undervisningsverdenen, så at skulle skrive skønlitterært var en del af hendes forfatterskab, der endnu var uudforsket.

Sidste kvinde i gruppen, Laura Helena Pimentel da Silva, er vant til at skrive både realistisk og for voksne, men typisk har hendes udgivelser været centreret omkring den hårde ungdom. Derfor var ideen en spændende videreudvikling af hendes forfatterskab.

Foto: Forlaget Leitura

Beslutningen

De fem forfatterinder tog derfor en beslutning den aften, og det er der kommet udgivelsen ‘Moderhjerte’ ud af; otte vidt forskellige noveller, der er triste, humoristiske, historiske, barske og kærlige. Otte noveller, der hver især giver et bud på, hvad moderskabet også kan indeholde af forbudte, tabubelagte følelser og forventninger fra omverdenen, som mange læsere vil kunne genkende.

Bogen sluttes af med et efterskrift, der beskriver kvinder og mødres vilkår fra 1600-tallet til vor tid.

Forfattergruppen fortæller, at de er enormt stolte af udgivelsen, og at netop dét, at værket er skabt i fællesskab, gør bogen endnu mere betydningsfuld. Men det allervigtigste er naturligvis, at bogen vil blive læst, understreger de.

‘Moderhjerte’ er udkommet på Forlaget Leitura og kan købes direkte gennem forlagets hjemmeside www.forlagetleitura.dk eller i boghandlen, ligesom den kan lånes på biblioteket.

 

Kommentarer