Fuglebjerg

Foredrag om Susåskolens dramatiske historie

Anne-Grethe Guldfelt kommer til Fuglebjerg Bibliotek og fortæller om Susåskolen dramatiske og spændende historie. 

Torsdag d. 16. marts klokken 19 på Fuglebjerg Bibliotek fortæller Anne-Grethe Guldfelt den spændende og til tider dramatiske historie om Susåskolen, som var et visionært samarbejde tværs over Susåen.

Det var to stolte sognekommuner, Skelby og Gunderslev, der i august 1956 indviede et i tiden helt usædvanligt og visionært samarbejde tværs over den smukke å, Susåen.

600 deltog i fejringen af Susåskolen den 20. august 1956, og beundringen var enorm. Det var rigtignok en dyr skole. Men børnene fortjente det. Og de to sogneråd på hver side af åen havde imponerende ambitioner. De ønskede en ny, fælles centralskole og en ungdomsborg, der skulle være det håndgribelige bevis på, at der blev bygget bro over forhen skarpe opfattelser af sognegrænser.

De to sogneråd ønskede en ny, dejlig skole, der kunne knytte stærke bånd. De ville bygge et sammenhold, der ville blive stærkt nok til at strække sig over alle dagligdagens nuancer: det pædagogiske, det kirkelige i de to kirkesogne og det medmenneskelige.

Det var en overvældende tanke. Derfor blev der ikke sparet på noget for at gøre rammerne fremragende. Man skulle ikke kunne rejse andre steder hen i kongeriget og finde noget, der kunne overtrumfe visionerne for forbundsskolen, der skulle knytte to kirkesogne, to sognekommuner og to amter sammen hen over en å. Det var en idé og ”et byggeri man kunne have glæde af de næste 100 år”, som der blev sagt ved indvielsen.

Ikke helt uden problemer

Bygherrerne i de to sognekommuner beundrede også kronen på deres værk. Men de sukkede lidt samtidig. Det havde kostet en farlig hoben penge. Og de vidste også udmærket, hvordan en stemning kunne vende og kritikken vokse fra en lille spire. Så man begyndte allerede at appellere til sammenhold om dette pragtværk. Det var ikke kun sammenbragte børn fra fire gamle skoler, der hidtil var blevet undervist med enelærere. Nu fik børnene et helt lærerkollegium på seks. Og de ældre kunne mødes til foredrag, begravelseskaffe, fester og andre sammenkomster. De to små viljefaste sognekommuner ville skabe en fælles kulturborg.

Men det var vanskeligere end som så. Kulturen på hver side af åen var – og er – meget forskellig. Og da de to sognekommuner blev til storkommunerne Suså og Fuglebjerg knagede det i fugerne. Fuglebjerg kommune har flere gange opsagt aftalen om landets eneste forbundsskole.

Forbundsskolen eksisterede i 50 år. I 2006 blev de to kommuner en del af Næstved Kommune, hvorefter skolen blev nedlagt. Og noget hjerteligt forhold i befolkningerne er det heller ikke blevet til – for alvor. ”De drikker vist for meget i Skelby”.

Hør om fortællinger og myter i 50 år på begge sider af Susåen.

Billetter til 50 kroner, og kan købes på www.naesbib.dk.

Kommentarer