Magaxin

Forår betyder havetid

Foto: arkiv

Forår og efterår er gode tidspunkter at plante i haven, men det er ikke ligegyldigt, hvad du planter hvornår. Få fifs til, hvornår du skal plante hvad, og hvordan du giver dine planter den bedst mulige start.

Hvornår er det bedst at plante i haven?

Foråret er ofte et godt tidspunkt at plante i haven, men nogle planter tåler ikke nattefrost. Det gælder derfor om ikke at være for tidligt ude med de sarte planter.

Andre planter trives bedst med at blive plantet i vinterhalvåret, og gerne i efteråret, hvor planterne er i hvile og derfor har bedst chance for at klare sig godt. På dette tidspunkt er det ideelt at plante forskellige slags planter:

  • Stauder, buske og træer, som du køber i potter på planteskolen, kan i princippet plantes hele året. De fleste planter har bedst af at blive plantet forår eller efterår, hvor jorden hverken er for tør eller for våd og tung.
  • Løvfældende træer og buske, som taber bladene om vinteren, skal helst plantes i perioden fra oktober  til april, hvor planten er i hvile.
  • Stedsegrønne træer og buske, som har grønne blade eller nåle hele året, skal helst plantes i april-maj eller august-september. Stedsegrønne planter risikerer at tørre ud, hvis de plantes sommer og vinter.
  • Roser er bedst at plante fra oktober-december eller i april-maj.
  • Flerårige blomsterplanter (stauder) plantes bedst i april-maj eller september-oktober. Undgå at plante planter, der er i blomst, da rødderne gror langsomt under blomstringen. Forårsblomstrende stauder plantes bedst om efteråret og efterårsblomstrende stauder bedst om foråret.
  • Forårsløg som erantis, vintergæk, krokus, tulipan og påskelilje lægges bedst i september-oktober.
  • Sommerblomster tåler ikke frost. De skal først plantes ud i bede og krukker fra ca. midt i maj, når risikoen for nattefrost er overstået. Det samme gælder dahlia, gladiolus og andre frostfølsomme løg- og knoldplanter. Er der udsigt til en sen nattefrost, bør du beskytte sommerblomsterne, enten ved at rykke potter under halvtag, eller ved at dække blomsterne med en dug eller andet beskyttende materiale.
  • Stedmoderblomster, hornvioler og storblomstrede bellis kan tåle en hel del kulde og kan klare sig udendørs i krukker fra marts, hvor de kan pynte sammen med forårsløgene.

Kommentarer