Faglært fremtid – en investering for Næstved
Af Anders Gjesing, Kandidat KV21, Socialdemokratiet
Danmark kommer til at mangle 99.000 faglærte i 2030. Det viser en analyse fra AE-Rådet (Arbejderbevægelsens Erhvervsråd). Det er en stor udfordring, som vi også i Næstved bør tage endnu mere alvorligt. For samtidig med manglen på faglærte kommer vi i Danmark også til at have godt 60.000 ufaglærte for meget. Det kan medføre ubalancer på arbejdsmarkedet, der ikke gode for nogen. Ubalancerne kan give flaskehalse, højere ledighed og lavere løn for visse grupper, og samtidig skader det virksomhedernes muligheder og samfundets vækst. Og det er vækst og gode arbejdspladser, der finansierer vores fælles velfærd.Industrien og de øvrige private arbejdspladser
Når man taler om udfordringen med faglært arbejdskraft, er det ofte industrien, der bliver fremhævet. Hvis virksomhederne ikke har adgang til arbejdskraft med de rette kvalifikationer eller kompetencer, kan det begrænse deres vækstmuligheder, hvilket kan påvirke hele samfundsøkonomien. Det kan ligeledes få betydning for erhvervslivets muligheder for at omstille sig til f.eks. grøn teknologi, hvis de rette kompetencer mangler.
Men faktisk er det mere bredt end ”blot” en udfordring for industrien. Manglen vil også være stor også inden for f.eks. handel og kontor og visse håndværksfag.
Problemer for velfærden
Man taler ofte om varme hænder i velfærds-Danmark. Tallene viser desværre også, at der bliver færre SOSU-hjælpere og -assistenter. Så ikke blot trues finansieringen af velfærden. Nej, vi trues også af, at for få kvalificerede medarbejdere kan løfte opgaverne på f.eks. plejehjem og i hjemmeplejen. Det er ikke et problem, som man blot kan betale sig fra – det kræver handling nu, for det er et langt sejt træk at vende udviklingen. Og det ansvar skal vi tage på os – både for de ældres, medarbejdernes og velfærdens skyld.
Løsninger
Der findes ikke en enkelt nem snuptagsløsning på disse udfordringer – man må spille på mange strenge og indsatserne skal prioriteres og koordineres. På det private område er det vores håb, at den øgede indsats i folkeskolerne med erhvervspraktik, virksomhedsbesøg, erhvervsplaymaker og Skills bliver fastholdt og udbygget. Samtidig vil det være godt, at kendskabet til kombinationsuddannelsen EUX – hvor man på én gang både får et svendebrev og en studenterhue – bliver udbredt yderligere.
Inden for det offentlige område håber vi, at fx forsøget med at ansætte unge på kommunens plejehjem kan medvirke til at øge interessen for uddannelserne og arbejdet som SOSU-hjælpere og -assistenter. Og vi er sikre på, at arbejdet med fx selvstyrende teams også er noget, der kan lokke flere unge til uddannelserne.
Tal den faglærte vej op
Slutteligt vil vi gerne opfordre til, at man taler den faglærte karrierevej op. Ikke kun, fordi vi har brug for flere faglærte, men fordi vi dels har verdens bedste uddannelser i Danmark, dels fordi en faglært uddannelse åbner masser af muligheder for et godt og spændende arbejdsliv.
Erik M. Bendsen, formand for FH Næstved
Anders Gjesing, byrådskandidat, Socialdemokratiet
Kommentarer