Samfund

Få den bedste jul trods Coronatid

Foto: arkiv

Fokuser på de ting, der kan lade sig gøre, og indstil dig på forandring – så er du godt rustet til julen i en Corona tid. 

Julen i år bliver for de flestes vedkommende anderledes, end den plejer. Måske mærker du en større længsel i år efter samvær end normalt, fordi julen falder efter lang tid med større eller mindre social isolation.

Samtidig vil julens samvær være underlagt restriktioner, som gør det vanskeligt at opfylde forventningerne til julen, som du kender den.

Her får du en håndfuld råd til, hvordan du bedst går en jul i Corona-tid i møde. Det handler om at indstille dig på, at i år bliver en anderledes jul.

Vær omstillingsparat

Julen er traditionernes tid, og du har måske en forventning om, at tingene skal foregå på en bestemt måde – lige som de plejer.

Men i år er det en god idé at indstille sig på en anderledes jul. I år vil juletraditioner og juleaften måske ikke være, sådan som de plejer.

Mennesker, du regnede med at skulle være sammen med, kan du måske ikke se alligevel – fordi de, eller du, er risikogruppe, i isolation eller venter på svar på test. Eller fordi I plejer at samles i større grupper, der overstiger myndighedernes restriktioner og anbefalinger.

Tingene kan ændre sig i sidste øjeblik, og det kan du ikke gøre noget ved. Mind dig selv om, at sådan er det i år, og det vigtigste er at tage hensyn, at passe på hinanden – og at skabe mulighed for samvær trods Corona.

Vær sammen på nye måder

Den sociale kontakt i juletiden i år er ekstra vigtig. Det gælder især, hvis du har familiemedlemmer, der bor alene eller på plejehjem. Gør, hvad du kan for at skabe samvær og kontakt i familien og i din omgangskreds.

Måske har du en nabo, en kollega eller en du har mødt til en fritidsinteresse, som du ved bor alene.

I år er det vigtigere end nogensinde før at tage kontakt og sørge for, at ingen bliver glemt. Tag nye muligheder for at være social i brug – hvor I stadig overholder myndighedernes retningslinjer.

Og vær ikke bange for at række ud til andre end dem, du plejer.

Her er nogle idéer til samvær og kontakt i julen:

  • Digitale sammenkomster via video, hvor I er sammen om julefejringen på afstand.
  • Korte fysiske besøg på afstand fx blot med en samtale gennem entredøren eller udendørs samvær.
  • Send lækkerier og julegaver med post eller tag forbi og aflever det selv.
  • Send julekort.
  • Hold kontakt til pårørende og til mennesker, du ved er alene, pr. telefon, mail eller sms.

Husk, at længerevarende isolation kan være mere sundhedsskadeligt end at blive smittet med COVID-19.

Hyppigere samvær – i mindre skala

Selv om de store julefester udebliver, betyder det ikke, at I ikke skal ses. Mød familien og andre i mindre grupper, kortere tid ad gangen og på afstand.

Husk, at juletiden ikke kun er juleaften og helligdagene bagefter.

Juletiden strækker sig over hele december måned. Spred samværet ud over hele julemåneden. Hav hyppigere og mere jævnt fordelt kontakt i kortere tid ad gangen og med færre mennesker.

Bevar traditionerne – på nye måder

Måske plejer du at deltage i julefrokoster, se krybbespil, gå til julekoncert, deltage i julegudstjenester, gå til juletræsfest eller noget helt andet.

Nogle aktiviteter er måske aflyst, mens andre bliver gennemført på andre vilkår end normalt. Vær åben for at deltage i kulturelle aktiviteter på måder, du ikke er vant til.

De fleste organisationer og foreninger lægger sig i selen for at finde løsninger, der gør det muligt at gennemføre sociale aktiviteter, der overholder retningslinjerne. Men det kan være på nye måder, og måske skal du overvinde dig selv, så du kan være med.

Søg information i lokalavisen, i kirken, på Facebook osv. og gør brug af de muligheder, der er for at mødes i juletiden.

Måske er det i år, du skal søsætte en ny tradition eller være den, der tager initiativet til en ny måde at være sammen på.

Fokuser på de ting, der kan lade sig gøre, og indstil dig på forandring – så er du godt rustet til julen i en Coronatid.

Kilde: Ældresagen. 

Kommentarer