EU støtter grønne løsninger i Næstved med otte millioner kroner
Et nyt stort EU-projekt på 16 millioner i Næstved Kommune med Ressource City i spidsen skal være med til at udvikle nye intelligente affaldssorterings-beholdere under jorden i Næstved bymidte og hjælpe små virksomheder fra hele landet med at udvikle unikke grønne løsninger.
t er nogle af de helt nye tiltag, som bliver sat i værk, efter Næstved Kommune som den eneste kommune i Danmark har søgt og modtaget 8 millioner fra EU til bæredygtig grøn byudvikling.
På et møde på Maglemølle tirsdag 9. januar kl 13 vil borgmester Carsten Rasmussen underskrive kontrakterne fra EU sammen med en række samarbejdspartnere fra bl.a. Næstved Varmeværk, DTU, AffaldPlus, Erhvervsakademi Sjælland, og Næstved Erhverv.
Baggrund
Næstved Kommune øjnede i 2017 øjnene muligheden for at få støtte fra EU til at hjælpe virksomheder fra hele Danmark til at indgå i en grøn omstilling OG tjene penge på det.
Erhvervsstyrelsen i København valgte at støtte med 8 millioner fra EU’s Regionalfond, og Næstved Kommune bidrager med et tilsvarende beløb.
Erhvervsstyrelsen har fået fem ansøgninger fra kommunerne, og indtil videre har Fredericia og Næstved kommuner fået tilsagn om støtte.
Styrelsen har blandt andet valgt Næstved Kommune, fordi deres ansøgning levede op EU’s Regionalfonds kriterier. Blandt andet fordi man i Næstved har en god strategi for, hvordan byen skal udvikle sig.
Det er især små og mellemstore virksomheder inden for bygge- og anlægssektoren, der spås til at have et stort potentiale til at genanvende eksisterende byggeaffald og udvikle nye spændende produkter, der kan fremme bæredygtigt byggeri og åbne nye grønne markeder for lokale virksomheder.
Ambitionen er, at projektet over de kommende år skal hjælpe en stribe virksomheder med at udvikle og markedsintroducere forskellige grønne løsninger og produkter inden for miljøteknologi og affald, og dermed være med til at sikre arbejdspladser og øget omsætning for erhvervslivet.
– Vi håber absolut, at man dels får nogle virksomheder, som får noget vækst ved at blive bedre til at håndtere byggeaffald og så videre miljørigtigt. Så man i højere grad kan genbruge byggemateriale, fordi vi tror, der kan være noget forretningsudvikling i det, siger Ulla Bartels, der er specialkonsulent hos Erhvervsstyrelsen, til TV ØST.
– Vi håber også, at byen finder nogle smarte løsninger til for eksempel at udvikle affalds- og varmehåndtering, siger hun.
Det er planen, at man vil kunne etablere de nye affaldsløsninger i 2019.
På tirsdag den 9. januar afholder Ressource City et arrangement klokken 13, hvor alle er velkomne til at kigge forbi på Maglemølle 31 i Næstved for at høre om, hvordan pengene skal bruges i projektet.
Kommentarer