Et stærkt civilsamfund styrker demokratiet – ikke sparekniven

Af Mikkel Lerrin Schannong, Socialistisk Folkeparti
Jeg synes, det er en rigtig god nyhed, at flere danskere arbejder frivilligt. For første gang i 20 år er andelen steget – fire ud af ti giver en hånd med i foreninger, klubber eller som besøgsvenner. Det viser, at fællesskabet lever.
For mig er det vigtigt at huske, at et stærkt civilsamfund ikke er noget, vi skal tage for givet. Jeg ser det som en del af vores demokratiske rygrad – som andelsbevægelsen i gamle dage. Når vi hjælper hinanden og tager ansvar lokalt, styrker vi demokratiet og fællesskabet.
Men jeg mener også, at vi skal vogte os for at gøre frivilligheden til en skjult spareøvelse. Det kan aldrig være meningen, at frivillige skal erstatte fagfolk og kernevelfærd. Velfærd er et løfte, vi giver hinanden – frivillighed er et fællesskab, vi bygger ovenpå.
Civilsamfundet og de frivillige skal i stedet ses som en vigtig del af demokratiet. Det er dem, der er tættest på hverdagen, og ofte har de en stor viden og erfaring. Det skal vi politikere lytte mere til.
Tag bare skolen som eksempel: Selvfølgelig skal lærerne styre undervisningen, men jeg mener, det giver liv og dynamik, når forældre også er en aktiv del af skolens hverdag – fx med aktiviteter, arrangementer og støtte til fællesskabet. Det skaber en skole i balance.
For mig er pointen, at vi skal give plads til, at borgerne, de frivillige og foreningerne kan løfte i flok – ikke for at spare penge, men for at styrke fællesskab og lokal sammenhængskraft. Det kræver ordentlige rammer, lokal opbakning og respekt for deres indsats.
Sådan ser jeg vejen til et Næstved i balance – med et stærkt civilsamfund side om side med en stærk velfærd.
Kommentarer