Er Klostret på Præstøvej Danmarks bedste renovering?
Renoveringen af nonneklostret i Næstved er med i konkurrencen om at vinde RENOVER prisen 2020, der gives til Danmarks bedste renovering. Vinderen modtager en check på 100.000 kr.
Det gamle nonnekloster på Præstøvej fra 1970’erne har gennemgået en større renovering. I processen er de gejstlige gemakker blevet til 33 almene boliger, der er indrettet med respekt for bygningens særlige historie.
Klosteret er opført i solide materialer og i en helt særlig arkitektur. Renoveringen af bygningen har derfor været præget af ønsket om at bevare dens oprindelige kvaliteter og arkitektur i udformningen af de moderne boliger.
Det har betydet bevarelsen af de markante, røde murstensvægge indvendigt i alle boligerne, som er med til at fortælle bygningens historie. På samme vis er Klosterets facade og hele det ydre udtryk blevet bevaret, og beboerne har fået adgang til enten altan eller terrasse. Derudover er den tidligere kirkesal med de farverige mosaikker blevet omdannet til fælles spisesal for alle beboerne i ønsket om at fordre godt fælles- og naboskab.
Bæredygtighed har også været et centralt element i renoveringsarbejdet, hvor nye vinduer og døre er blevet opsat og loft og ventilation har fået ekstra isolering. Tiltagene har været med til at reducere bygningens energiforbrug og skabt bedre lys og liv i boligerne.
Det færdige projekt står derfor som et eksempel på, hvordan eksisterende byggemasse kan udnyttes til at lave bæredygtige løsninger, der på én gang både bevarer og fornyer.
De gode eksempler skal hyldes.
Derfor er renoveringen af Klosteret med i konkurrencen om at vinde RENOVER prisen, der hvert år gives til Danmarks bedste renoveringsprojekt. Foruden æren af at kunne kalde sit projekt for Danmarks bedste renoveringsprojekt anno 2020, modtager vinderen også en check på 100.000 kr.
”RENOVER prisen er blandt andet til for at fejre de mange renoveringsprojekter, der fornyer vores bygninger rundt omkring i landet. Det er en anerkendelse af de mange kræfter, der står bag de enkelte projekter, og en måde at fremhæve de bedste på,” siger Lars Axelsen, som er administrerende direktør i Grundejernes Investeringsfond, der står bag prisen sammen med Realdania.
Prisen hylder mere end det gode håndværk. De renoverede bygninger skal også være funktionelle og yde et positivt bidrag til både brugere og omgivelser for at komme i betragtning:
”RENOVER prisen handler om at sætte fokus på den positive forskel, som gode renoveringer kan gøre på mange forskellige niveauer. Renovering forlænger ikke kun levetiden for en bygning, men sikrer også en lokal forankring på bæredygtige præmisser. Det er vigtigere nu end nogensinde før, og vi håber, at prisen kan inspirere flere til at tænkte nyt og gammelt sammen i stedet for at rive ned og bygge nyt,” siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.
Vinderen af RENOVER prisen kåres ved den årlige prisfest i København i september.
Kommentarer