Ejeren: Uheldige omstændigheder årsag til køernes død

Efter fundet af 10 døde køer på Dybsø afventer politiet stadig den endelige rapport fra dyrlægen. Men TV ØST har været i kontakt med ejeren, som fortæller, at der er flere årsager til, at flere køer havde mistet livet.
– Der er flere uheldige omstændigheder, siger Niels Erik Nielsen, der ejer køerne på Dybsø, til TV ØST.
Han forklarer, at køerne, der er af racen Galloway, blandt andet har været meget urolige og svære at få ind i fangegården.
– Kalvene på øen har ikke lært at spise ordentligt, fordi køerne spiser deres foder, siger Niels Erik Nielsen.
– Køerne døde af afkræftelse, fordi de ikke har fået føde i den tid, hvor jeg ikke har kunne komme ud til øen, siger Niels Erik Nielsen og peger på to perioder af en uges varighed, hvor den sydlige del af regionen blev ramt af kraftigt snevejr og frost. Det gjorde ifølge ham, at han ikke kunne komme ud med foder til køerne.
Niels Erik Nielsen er desuden ikke enig i det offentliggjorte tal af døde køer, som man fandt på øen lørdag.
For mens Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi oplyser, at der blev fundet ti døde køer og en kalv, som måtte aflives på stedet, så mener Niels Erik Nielsen, at der kun blev fundet otte døde køer.
Hos Naturstyrelsen, der ejer Dybsø og har en forpagtningsaftale Niels Erik Nielsen, betegner man sagen som en ulykkelige hændelse.
– Det er en meget ulykkelige hændelse, som vi følger med stor opmærksomhed, siger Claus Jespersen, skovrider i Naturstyrelsen Storstrøm, til TV ØST.
– Det er dyreholderens ansvar i den forpagtningsaftale at have styr på dyrene og sørge for at leve op til dyreværnsloven, siger han.
Ejeren blev efterfølgende afhørt med sigtets rettigheder af politiet, som nu venter på at rapport fra den dyrlæge, der lørdag tilså køerne på Dybsø.
Arbejdet med rapporten fra dyrlæge kan dog trække ud på grund af påsken.
– Vi har haft et godt samarbejde med vores forpagter, så det kommer meget bag på os, at sagen har taget den her udvikling, siger Claus Jespersen.
– Så nu må vi afvente den endelige afgørelse fra politiet, siger han.
Ifølge Claus Jespersen har ejeren af køerne på Dybsø desuden forpagtet et område på Nyord af Naturstyrelsen, hvor han om sommeren har køer på området.
– Det er klart, at vi nu har en kontakt til vores dyreholder og har i øvrigt altid af en løbende kontakt til ham. Vi har generel kontakt til vores dyreholdere, så vi kan sikre, at de har stor fokus på dyrene og den naturpleje, de udfører på statens arealer, siger Claus Jespersen.
Hvis ejeren af køerne på Dybsø risikerer at blive dømt i sagen, vil Naturstyrelsen overveje, om det skal have konsekvenser for deres samarbejde med den pågældende ejer.
Claus Jespersen ønsker dog ikke at oplyse, hvilke eventuelle konsekvenser, man eventuelt vil overveje.
Ifølge Naturstyrelsen var der omkring 30 køer på den ubeboede ø i Karrebæksminde Bugt.
Der er offentlig adgang til Dybsø, som er 1,34 kvadratkilometer stor. Øen er fredet og er en del af vildtreservatet Dybsø Fjord.
Kommentarer