DetektorAften for amatørarkæologer og detektorfolk
De seneste år er mængden af indleverede detektorfund og antallet af detektorbrugere vokset eksplosivt. Alene i Museums Sydøstdanmarks ansvarsområde, der omfatter Faxe, Greve, Køge, Næstved, Solrød, Stevns og Vordingborg kommuner, indleveres nu årligt omkring 1600 genstande og museet samarbejder med cirka 100 detektorbrugere.
De indsamlede genstande udgør et uhyre varieret materiale, og kan være med til besvare mange, meget forskellige spørgsmål. Fragmenterne af bronzesværd kan for eksempel bidrage til ny datering af en overpløjet høj.
De mange dragtsmykker og beslag fra heste- og våbenudstyr er med til at påvise handelspladser og landsbyer med særlige, specialiserede metalproduktioner fra jernalder, vikingetid og middelalder. De mange møntfund har fuldstændig omskrevet historien om økonomien på landet i middelalderen.
Fund af små personlige spænder og amuletter fra vikingetid og middelalder fortæller om religionsskifte og troens billeder. Metalfundene er kort sagt med til at fortælle om kulturelle trends og kontakter, om krig og konflikter – men i høj grad også om det daglige liv i tiden fra bronzealderen og frem til forrige århundrede.
Museum Sydøstdanmark inviterer den 23. marts klokken 19.00 de mange detektorbrugere til en slags meet-and-greet arrangement i Næstved Kunstforening.
Jens Ulriksen, Karen Bork-Petersen og Annemette Kjærgård fortæller om forskellige sider af museernes arbejde med de mange metalfund.
Det bliver en aften med spektakulære fund fra jernalder og vikingetid, men også mere ydmyge fund og endnu uopdyrkede forskningsemner vil blive luftet.
Kommentarer