Debat: Vi skal da også have personale på vore sygehuse
Dyr medicin og avancerede behandlinger er ikke nok, selv om det er her udviklingen er størst og hurtigst. Sundhedsvæsenet er blevet mere og mere effektivt og vi lykkes til stadighed med at få flere patienter behandlet for de samme penge.
Balancen mellem antallet af hænder og ny teknologi er derfor en af tidens udfordringer, ligesom udfordringen imellem centralisering og nærhed til patienterne, også skal tilgodeses.
Der dukker hele tiden nye problemer op i sundhedsvæsenet. Nye behandlinger og ny medicin giver hele tiden håb til syge borgere, som forventer at blive hjulpet. Hvem, hvor mange patienter og hvor hurtigt vil altid skulle vurderes ud fra både etiske synspunkter og sikkerheden for positive resultater, bivirkninger og tilstedeværelse af nødvendige ressourcer. Dette skal vi selvfølgelig også turde prioritere politisk i samarbejde med eksperter og ikke kun overlade udfordringen til personalet på den enkelte afdeling eller til lokale specialister. For hvad hjælper det at vi kan kurere flere kræftpatienter, hvis vi ikke formår at få dem godt videre og tilbage til et aktivt liv eller arbejde.
Pleje og omsorg er vigtige brikker i helbredelsen, vi skal sikre at der også her er den nødvendige backup. Manglende brikker i efterbehandlingen vil give huller, hvor vi gang på gang vil se dårligere resultater. Det er vigtigt at se forløbet i en sammenhæng. Vi har stadig rige muligheder for forbedringer, selvom tallene viser, at sundhedsvæsenet aldrig har været bedre, at dødeligheden inden for de fleste livstruende sygdomme har været faldende siden 2007, samt at der er aldrig tidligere blevet behandlet så mange borgere på sygehusene.
Lige om lidt starter regionerne forhandling med regeringen omkring næste års økonomi, og resultatet af disse forhandlinger er helt afgørende for hvilke indsatser der kan prioriteres i regionerne.
Susanne Lundvald
Regionsrådsmedlem for Socialdemokratiet
Lyngbakken 57 Næstved
Kommentarer