Debat og politik

Debat: Kunsten at danne et budget

Evals Gruevski. Pressefoto

Debatindlæg af Evals Gruevski, Næstved.

I aften skal Byrådet første behandle budgettet for 2025. Efter 1. behandling af budgettet begynder de egentlige politiske forhandlinger om en aftale for næste års budget.

Budgetforhandlingerne bliver til en budgetaftale, som der kan stilles ændringsforslag til. Jeg håber, at de respektive partier, der er repræsenteret i Byrådet, ikke har for store ønsker, og der kommer til at gå valgkamp i forhandlingerne. Budgetforhandlingerne handler om prioriteringer. Det er her, at politikerne drøfter, hvilke initiativer og projekter, der skal afsættes penge til for de kommende år.

Et lille ønske, som jeg har til forhandlingerne, er, at partierne forsøger at skåne kulturområdet. Det bliver ofte set som et oplagt sted at spare, når der skal findes penge. Det er en ironisk prioritering for et blomstrende forenings- og kulturliv, der kan være afgørende i forebyggelse af ungdomskriminalitet. Foreningernes Dag i sidste uge viste sig fra sin bedste side i sidste uge. Det at være aktive i sociale sammenhænge giver fællesskab, sammenhold, selvtillid samt indhold i hverdagen.

Derfor bør sport, teater, leg, musik etc. i virkeligheden være et af de sidste steder, der spares, og som udsatte børn og unge har brug for i tider med bandekonflikter og terrorfrygt.

Et rigt forenings- og kulturliv med et meget varieret tilbud af aktiviteter og arrangementer skaber samvær, fællesskab og trivsel på tværs af alder og social baggrund, og samtidig udvikler det vores selvindsigt, udsyn og samhørighed. Det er også med til at udvikle samfundet i en mere meningsfuld retning. Derfor skal vi lade værre med at nedprioritere klubberne, kunsten og kulturen.

Jeg har også et andet ønske, at alle partier tager ansvar og er med i budgettet, og det kunne være spændende at se, om der kunne laves en ny toårig aftale. Hvis der er nogen, der kan, så er det Borgmester Carsten Rasmussen. Det vil i hvert fald skabe noget arbejdsro både for politikerne og forvaltningen de næste par år.

 

Kommentarer