Danskerne klar til klimakamp ved middagsbordet
FN-klimatopmødet COP24 er i fuld gang. Men det er ikke kun politikerne, der har klimaindsatsen på dagsordenen. Også den helt almindelige dansker er klar til handling for at redde kloden. Blandt andet ved at ændre madvaner, viser ny undersøgelse.
Mens regerings- og statsledere i denne uge mødes i Polen for at forhandle ny storpolitisk klimaaftale, er danskerne klar til at gøre en forskel for klimaet. Det viser en ny undersøgelse, som Userneeds har foretaget for Mejeriforeningen, der kortlægger danskernes holdning til bæredygtighed.
74 procent af danskerne mener, at vi bør ændre den måde, vi forbruger og producerer fødevarer på, hvis vi skal redde vores klode og sikre en bæredygtig fremtid. Og 68 procent mener, at det er vigtigt at spise bæredygtigt.
– Al menneskelig aktivitet påvirker klimaet, og det gælder også̊ vores fødevareproduktion. Derfor har danskerne helt ret i, at hvis vi skal skabe en bæredygtig udvikling, så er det afgørende, at vi også tager et seriøst blik på både vores forbrug og vores produktion – også i forhold til fødevarer, siger Jørgen Hald Christensen, der er direktør i Mejeriforeningen.
Danskerne savner viden om bæredygtig mad
Når det handler om, hvad vi som forbrugere selv kan gøre for at leve og forbruge mere klimabevidst, så peger danskerne i undersøgelsen især på, at vi skal genbruge affald (76 procent), mindske vores madspild (62 procent) og spise lokalt producerede produkter (46 procent).
Men selvom vi kan pege på veje til at leve mere bæredygtigt, er det alligevel blot 36 procent af os, der føler os informerede om bæredygtighed, og blot 41 procent ved, hvordan man spiser bæredygtigt.
Forsker: spis mindre for klimaets skyld
For at kaste lys over det at spise mere bæredygtigt har Mejeriforeningen i en netop offentliggjort publikation inviteret en række forskere til at give deres bud på, hvad man kan gøre som forbruger. En af dem er forskningsdirektør fra det franske universitet INRA (French Institute for Agricultural Research), Nicole Darmon.
Hun argumenterer for en ’holistisk tilgang’ til bæredygtig kost, hvor man husker at inddrage både klimavenlighed, sundhed, økonomi og kultur aspekter.
Hun giver tre råd til, hvordan man som almindelig forbruger spiser vil minimere sin klimapåvirkning:
1) Spis mindre. Vi skal spise ca. 200 kalorier mindre om dagen, end vi gør i dag. Det er her, man kan gøre den største forskel.
2) Spis mindre kød og mere plantebaseret.
3) Hold forbruget af mejeriprodukter, men spis lidt mindre ost og mere yoghurt og mælk.
Dokumenter
Fakta om undersøgelse om danskernes forhold til bæredygtighed.pdf
Publikation Mejeriforeningen.pdf
Om Mejeriforeningen
Mejeriforeningen
Bæredygtigt mejeri
Mejerisektoren i både Danmark og internationalt har forpligtet sig til at arbejde med bæredygtighed. I 2016 underskrev den internationale mejeriorganisation (IDF) og FN’s fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) Rotterdamerklæringen, som anerkender mejerisektorens centrale rolle i at brødføde verdens voksende befolkning på en bæredygtig måde. Samtidig forpligter Rotterdamerklæringen også mejerisektoren til at arbejde for en bæredygtig udvikling og bidrage til FN’s Verdensmål.
Bæredygtighed står således højt på dagsordenen i Mejeriforeningen, der desuden er en del af en europæisk kampagne, ”European sustainable dairy”, under European Milk Forum. European Milk Forum er en nonprofitorganisation, der spiller en vigtig rolle i forhold til at drive strategiske informationsinitiativer om mælk og mejeriprodukter i hele Europa. Kampagnen har ét formål: At formidle fakta og løsninger om, hvordan vi beskytter vores planet, reducerer vores klimapåvirkning og skaber en bæredygtig mejerisektor til vigtige politiske interessenter i hele Europa.
Kampagnen er en koordineret indsats mellem seks europæiske lande og deres nationale mejeriforeninger. Landene er: Frankrig, Belgien, Holland, Irland, Nordirland og Danmark og løber fra 2018-2020. Kampagnen er medfinansieret af Europa-Kommissionen.
Kommentarer