Debat og politik

Borgmester rystet over lederes privatforbrug på kommunens regning

Borgmester Carsten Rasmussen (S) er i chock over afsløringer af ledende medarbejderes privatforbrug betalt af Næstved Kommune. FOTO: DR Nyheder

Ansatte i Næstved Kommune har gennem flere år fået gavekort, vin, massage og sågar sorte udbetalinger, hvilket er alvorlige brud på, hvad kommunens penge må bruges til.

Ifølge DR er det blandt andet ledere og medarbejdere på flere skoler og dagtilbud i Næstved Kommune, der har modtaget massage og har været på restaurant uden nogen form for fagligt formål eller indhold.

Blandt de ledende medarbejdere er der også konstateret udgifter til privatindkøb på kommunens regning, og der er blevet etableret internet på privatadresser, uden at dette indgår i de ansattes aftaler, kan DR afsløre på baggrund af et internt revisionsnotat.

Kommunens bogholdere har ifølge notatet også fundet lagre af gavekort til ansatte og depoter med vin. Et gavekort på 2.000 kroner er målrettet pasning af heste. Derudover har medarbejdere fået udbetalt honorarer og tillæg uden om kommunens lønsystem, og uden at der er afregnet lovpligtig skat og arbejdsmarkedsbidrag.

Borgmester Carsten Rasmussen (S) forklarer, at han var chokeret og blev ked af det, da han gennemlæste notatet.

– Jeg var i chok og overrasket. Det er en syg kultur, og det er ikke en kultur, som jeg vil stå i spidsen for. Fordi det er sådan, at når man giver gavekort, også belønninger, så er det altsammen skattepligtigt, udtaler borgmesteren til DR.

Konsekvensen er nu, at kommunen har indkaldt seks af lederne til personalemæssige samtaler, og forventer disse afsluttet inden udgangen af juni måned.

– Vi vil ikke finde os i, at der er nogle, der på den måde misbruger offentlige midler ved at tage på belønningsture eller giver gavekort ud. Hidtil har vores interne kontrol bestået af stikprøver, som i mange andre kommuner. Stikprøverne har ikke tidligere givet anledning til undring, forklarer borgmester Carsten Rasmussen.

Han tilføjer, at det er lederne selv i de enkelte institutioner, der bærer ansvaret for den kritisable omgang med kommunens penge.

– Jeg er rigtig, rigtig overrasket og ked af det over, at ledere, som vi betaler en god løn for at passe deres arbejde, har sjusket eller omgået reglerne med vilje. Jeg har jo et ansvar for at reagere, når noget er galt. Og det gjorde jeg jo gudskelov. Jeg har et ansvar, og det har hele byrådet, forklarer Carsten Rasmussen.

Næstved Kommune har valgt ikke at foretage politianmeldelser efter rådgivning fra kommunernes interesseorganisation, Kommunernes Landsforening samt fra et eksternt advokatfirma, Norrbom Vinding.

Kommentarer