Samfund

Børn og unges nikotinforbrug eksploderer: Bekymrende udvikling kræver handling

En stigende andel af danske børn og unge forbruger nikotinprodukter. Det bekymrer chefkonsulent i Hjerteforeningen, Mads Lind, som opfordrer til handling

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som udkommer i dag. Det bekymrer chefkonsulent i Hjerteforeningen, Mads Lind, da tallet i begyndelsen af 2020 kun var hver fjerde:

– Udviklingen går ganske enkelt i den helt forkerte retning, og det peger i retning af, at der må gøres noget ekstraordinært i kampen mod børn og unges nikotinafhængighed, siger Mads Lind.

Rapporten viser bl.a., at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da prisstigninger virker særligt afskrækkende for børn og unge, lyder det fra Mads Lind.

– Højere tobakspriser kan kun komme for langsomt. Det er simpelthen nødvendigt, hvis vi skal bryde den uheldige udvikling, siger Mads Lind.

På samme måde bør politikerne se på at ensarte reglerne for nikotin- og tobaksprodukter, lyder det.

– Alle typer af nikotinprodukter bør omfattes samme lovgivning som tobaksprodukter. Det betyder, at afgifterne også skal op på nikotinprodukter, og at det skal være slut med spændende smagsvarianter og fancy emballage. Vi skal beskytte vores børn og unge, siger Mads Lind.

Tallene fra §Røg betyder, at næsten 400.000 børn og unge i alderen 15-29 år bruger mindst én type af de efterhånden mange nikotin- eller tobaksprodukter. Derfor er det også nødvendigt med særlige tiltag i bekæmpelsen af børn og unges nikotinafhængighed, lyder det fra Mads Lind.

– Vi opfordrer til, at man hæver aldersgrænsen for køb af både tobaks- og nikotinprodukter til 25 år. Vi ved, at det er inden, man fylder 25, at man tillægger sig nikotinafhængigheden, så det giver kun mening, at vi hæver aldersgrænsen, siger Mads Lind.

Behov for mere kontrol

Noget af det, der driver den ærgerlige udvikling af børn og unges nikotinforbrug, er de ulovlige engagsvapes, som desværre har fundet vej til de unge forbrugere. Derfor opfodrer Mads Lind til, at man fra statslig side slår hårdere ned på de i forvejen ulovlige produkter.

– Der er brug for styrket kontrol, så det altså ikke er muligt at sælge den her type produkter i Danmark – noget tyder desværre på, at kontrollen ikke er omfattende nok i dag. Og det er ærgerligt. Ingen børn og unge skal udsættes for nikotinafhængighed, fastslår Mads Lind.

Undersøgelsen er lavet af Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet og er udført i samarbejde med Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen, mens Trygfonden har finansieret undersøgelsen.

Kommentarer