Børn med ‘sultne hjerner’ går til videnskab i Næstved
I næste uge starter et gratis fritidstilbud for børn med ‘sultne hjerner flere steder i landet: Gå til videnskab som en fritidsaktivitet ligesom fodbold og spejder. Næstved er en af de nye pletter på landkortet for Videnskabsklubben, som er organisationen bag det særlige tilbud.
“Min dreng har altid haft en sulten hjerne, så da jeg hørte om Videnskabsklubben, vidste jeg, at det sikkert var noget for ham – og begejstringen i hans øjne, da jeg fortalte ham om tilbuddet, talte for sig selv.”
Sådan skriver en mor til et af de børn, som er i målgruppen for et helt særligt fritidstilbud, der for første gang i år kommer til Næstved: Muligheden for at ‘gå til videnskab’ som hobby.
En fritidsaktivitet, hvor videlystne 4. og 5. klasses elever kan dyrke nysgerrigheden og lave forsøg og eksperimenter på niveau med at spille fodbold eller guitar i fritiden.
– Ofte er de meget videbegærlige børn bange for at blive stemplet som nørder af deres jævnaldrende. Derfor putter de sig tit i fællesskabet og gør knuder på sig selv for at passe ind. Det risikerer selvsagt at gå ud over trivslen. Derfor er det så vigtigt, at vi stiller alternative fællesskaber til rådighed og skaber et rum for dem, hvor der er plads til deres måde at være i verden på, fortæller Rikke Schmidt Kjærgaard, som er direktør i Videnskabsklubben.
Børn har ret til meningsfulde fællesskaber i fritiden
I 2024 kan børn gå til videnskab i 55 kommuner rundt om i landet, men selvom tilbuddet er udbredt og vokser hvert år, er det stadig langtfra nok til at følge med efterspørgslen. Sidste år stod næsten 700 børn på venteliste for at få lov til at lege med videnskabelige forsøg og eksperimenter efter skole.
– Det viser jo virkelig, at der er et behov for meningsfulde fællesskaber uden for skolen, og vi prøver at følge med efterspørgslen, så godt vi kan. Vi drømmer om at gøre det lige så naturligt at gå til videnskab i fritiden som til fodbold og svømning, siger Rikke Schmidt Kjærgaard.
Hun påpeger, at børns ret til at lege og dyrke fritidsinteresser som for eksempel videnskab faktisk er en del af FN’s Børnekonvention, der blandt andet beskriver, at “Deltagerstaterne […] skal opmuntre til, at der stilles passende og lige muligheder til rådighed for kulturel, kunstnerisk, fritidspræget og rekreativ udfoldelse.”
– Det er klart, at når vi stiller muligheder til rådighed for, at fodbolddrengene kan gå til fodbold og hestepigerne til ridning, så skylder vi naturligvis også videnskabsbørnene et tilbud, der passer til og giver mening for dem, lyder det fra Rikke Schmidt Kjærgaard.
I Næstved kan børn gå til biodiversitet
Det er frivillige gymnasieelever, der selv er naturvidenskabeligt interesserede, som underviser i Videnskabsklubben, og emnerne spænder bredt: I Næstved bliver det i år muligt at gå til biodiversitet, hvor børnene blandt andet skal på jagt efter insekter og smådyr i nærområdet og blive klogere på, hvordan alt liv hænger sammen. De skal også grave efter fossiler og spille evolutionsspil.
Undervisningen finder sted på Næstved Gymnasium i ugerne 43 til 49.
Gennem syv uger lærer børnene at arbejde systematisk og metodisk ligesom rigtige forskere inden for deres emne. De laver forsøg og eksperimenter, opstiller hypoteser og noterer data i deres laboratoriejournaler, og de lærer at samarbejde, tænke kritisk og stille de rigtige spørgsmål undervejs.
Det er gratis at være med. Læs mere på www.videnskabsklubben.dk
Fakta om Videnskabsklubben
Videnskabsklubben er en NGO (non profit), og tilbuddet er gratis takket være økonomisk støtte fra blandt andet Novo Nordisk Fonden. I 2022 fik Videnskabsklubben overrakt Amalienborgprisen fra Kongehuset i anerkendelse af organisationens arbejde med at udbrede naturvidenskab blandt børn og unge.
I 2024 får knapt 1.200 børn i 55 byer mulighed for at gå til videnskab i fritiden gennem Videnskabsklubben. Sidste år stod næsten 700 børn på venteliste landet over.
Kommentarer