Bekæmpelse af Kæmpebjørneklo
Med vedtagelsen af en ny kommunal indsatsplan bliver det lovpligtigt for alle lodsejere i Næstved Kommune at bekæmpe Kæmpebjørneklo.
Lovgrundlaget er ændret, så det ikke længere er muligt at politianmelde lodsejere, der ikke overholder et påbud om at bekæmpe kæmpebjørneklo. I de tilfælde skal kommunen fremover foretage bekæmpelsen for lodsejers regning.
Kæmpebjørneklo er en giftig og invasiv plante, der fortrænger naturlige plantesamfund. Der er derfor et nationalt mål om, at planten skal udryddes fra den danske natur.
De senere års aktive indsats fra både kommunen og borgerne har sikret, at udbredelsen af planten i er blevet begrænset. Samtidig har indsatsplanen været med til at udbrede viden og har skabt opmærksomhed omkring vigtigheden af bekæmpelsen blandt borgere.
Selvom de fleste lodsejere tager bekæmpelsesopgaven alvorligt, er der enkelte, som ikke bekæmper planten tilstrækkeligt. På disse arealer vil planten opformere sig hurtigt samt sprede sig til omkringliggende arealer. Det er derfor afgørende for en effektiv bekæmpelse, at der ikke er områder, hvorfra frøspredning uhindret kan fortsætte.
Det har tidligere været muligt at politianmelde de borgere, som ikke efterlevede et påbud.
Som følge af den nye bekendtgørelse kan kommunen ikke længere politianmelde manglende bekæmpelse. Fra 1. juli 2017 er der udelukkende mulighed for, at kommunen bekæmper planten for ejers regning. Som udgangspunkt kan borgerens regning ikke overstige 3,81 kr. pr. m2. Beløbet kan øges til de faktiske omkostninger, hvis det kan dokumenteres, at kommunen har brugt den billigste bekæmpelsesmetode.
I 2017 modtog Næstved Kommune 50 henvendelser via giv et praj app´en og 33 direkte henvendelser via mail eller telefon vedrørende observationer af kæmpe-bjørneklo.
I 2018 har Næstved Kommune indtil videre modtaget 25 henvendelser via app’en og 30 direkte henvendelser.
En del af borgerhenvendelserne har omhandlet planter, som står uden for indsatsområdet. Disse planter har Næstved Kommune ikke mulighed for at påbyde ejere at bekæmpe, idet de ikke er omfattet af den nugældende indsatsplan. Dette har medført en del frustration fra borgere.
Kommunen som grundejer har de senere år så vidt muligt bekæmpet kæmpebjørneklo på alle kommunale arealer, også udenfor indsatsområderne.
Kommentarer