Næstved By

Babysut, der måler temperatur, klar til online landsfinale i opfinderkonkurrencen Edison

Vindmølle med solceller. Foto: Næstved Kommune.

66 elever fra 6. og 7. klasse i Næstved sidder klar til at præsentere deres nytænkende ideer til en bedre hverdag i fremtiden. I alt 15 grupper får chancen for at møde dommere ved Danish Entreprenurship Festival, som i år foregår virtuelt torsdag 19. november. Ideerne spænder bredt, og det bliver spændende at se, om det bliver vindmøllerne med solceller, eller pantsystemet til poser, der giver babysutten kamp til stregen i kapløbet om årets bedste idé.

 

Landsfinalen i Edison afvikles af Fonden for Entreprenørskab torsdag d. 19. november og de 15 grupper fra Næstved skal hver præsentere to gange for dommere i virtuelle dommerrum. Årets konkurrencetema er ”Min hverdag i fremtiden”. De 15 grupper fra Næstved vandt blandt ialt 500 elever, som dystede i Næstved Kommunes lokalfinale i begyndelen af november. Grupperne kommer fra Susåskolen, Kobberbakkeskolen, Ellebækskolen og Lille Næstved Skole, og de er forberedt til tænderne, efter de som præmie har fået ekstra sparring fra unge lokale iværksættere, der driver iværksætter-inkubatormiljøet REMISEN i Næstved.

15 fantastiske ideer fra elever

Held og lykke til:

– ”Recycling of bags” og ”The Eddies” med deres to forskellige bud på pantløsninger til plastikposer

-”The Green World” med app’en der kombinerer gamification med skraldeindsamling

– ”Bright Idea” med solceller til opsætning på vindmøller

– ”Shorty” med cykelchippen, der advarer højresvingende køretøjer mod cyklister i farezonen

– ”Tyggegummityggerne” med deres CO2 park

– ”FORZA” med deres robot til indsamling af skrald i søer og åer

– ”Barvi-scanner” med scanneren, der viser virus og bakterier på personer

– ”Los Intelligente” med en vest der beskytter mod faldskader

– ”Team Nugget” med deres fast free food kæde med fokus på dyrevelfærd

– ”Earth” med fremtidens elektroniske skolebord, hvor alle bøger og materialer ligger integreret i bordet

– ”Mace” med deres skralderobot til offentlige pladser og togstationer

– ”Trash” med ny hjemmeside, der får folk til at samle skrald

– ”DB-tracker” med app’en der fortæller dig, hvor din bus befinder sig

– ”Team Baby” med sutten, der både kan måle temperatur og indikerer om dit barn har ondt.

Et særligt år
Ved lokalfinalen i Næstved udtrykte dommerne igen i år deres beundring over, hvor dygtige eleverne er til at definere udfordringer og udvikle løsninger, som de præsenterer flot.

– I år har det været ekstra nervepirrende, fordi hele planlægningen har været hyperkompleks, og fordi vi aldrig kunne vide om nogen blev sendt hjem i karantæne lige før afvikling. Jeg var hele tiden i tæt dialog med dommere og skoler, og det har været helt fantastisk at mærke, hvordan viljen til at gennemføre har banet vejen for, at vi sammen har fundet den løsning, der gjorde det muligt at afvikle lokalfinalen med dommere og elever i direkte dialog med fysisk tilstedeværelse. Dommerne roser eleverne til skyerne for deres spændende ideer, deres velforberedte præsentationer samt deres brændende engagement for at gøre en forskel i virkeligheden. I Edison-projektet træner eleverne at se muligheder og udvikle nye og bedre måder at løse opgaver eller udfordringer på i tæt samspil med deres omverden. Det er kompetencer, der er brug for i fremtiden, lyder det fra Anne Bach Nielsen, som er pædagogisk konsulent i Næstved Kommune.

Eleverne selv siger, at det bedste ved Edison er, at de får lov til at arbejde med deres egne ideer og løse rigtige problemer, og at den vigtigste læring er, at man får tro på sig selv, lærer at lytte til hinanden, at man aldrig skal give op, at man skal undersøge for at kunne realisere, at man altid skal kæmpe videre og at alting kan lykkes, hvis man samarbejder.

Landsfinalen i Edison afvikles d. 19. november med live-streaming af åbningsceremoni kl. 09.00 fra http://danishentrepreneurshipfestival.ffe-ye.dk/se-med-live-her og med kåring af vindere ”live” samme sted kl. 14.00

Kilde: Næstved Kommune.

Kommentarer