Andeby bygges på Ydernæs
Med hjælp fra Produktionsskolen i Næstved sætter Danmarks Jægerforbund og Næstved Kommune nu rederør op til vilde ænder, og mandag formiddag blev projektet officielt indviet.
Ællingerne fra de vilde ænder har ofte en hård start på livet, hvor kun få overlever. Ved at give vilde ænder mulighed for at yngle i de nye rederør, hvor de er i sikkerhed for rovdyr, øges deres chancer for overlevelse.
Derfor opsætter Næstved Kommune i samarbejde med Danmarks Jægerforbund rederør til vilde ænder ved en række kommunale vandhuller, hvor der er både føde og plads til et kuld ællinger. Produktionsskolen har lavet 50 rederør, som blandt andet kommer til at være ved vandhullet i Ydernæs, ved Susåen og Stenbæksholm. De vil blive sat op i løbet af de kommende uger.
Et rederør kan sammenlignes med en redekasse. Rederørene er simple, rørformede redepladser konstrueret af hø og metaltråd. Rederørene placeres over åbent vand på en metalstang.
– Vildænder bygger ofte rede på jorden, men hvis de i stedet bygger rede i et rederør, som er hævet over vandoverfladen, vil der være langt mindre risiko for, at rovdyr får adgang til reden og tager æggene. Ællingerne dumper direkte ned i søen, når de forlader reden, og skal ikke gennemgå en farefuld vandring over land, hvor de risikerer at blive taget af rovdyr, udtaler Claus Lind Christensen, formand for Danmarks Jægerforbund.
Elever bygger og holder øje
Rederørene produceres af elever på Næstved Produktionsskole, og materialerne er sponsoreret af den lokale virksomhed All Steel by Ropox. Næstved Kommune opsætter skilte, der formidler formål og baggrund for opsætning af rederørene. Det er planen, at redrørene skal observeres i samarbejde med lokale skoleklasser i Åben Skole for at få et overblik over, hvor mange af dem der bliver anvendt, og hvor stor ynglesuccesen er.
– Ved at sætte rederør op forskellige steder i kommunen er det vores håb, at de vilde ænder vil få flere ællinger på vingerne. Jeg synes, det helt fint, at vi som kommune går sammenmed interesseorganisationer, en lokal virksomhed og elever for at hjælpe naturen, fortæller Søren Revsbæk, formand for Teknisk Udvalg i Næstved Kommune.
Indvielse af rederør
Mandag den 30. januar blev det første rederør officielt indviet med deltagelse af Søren Revsbæk, Formand for Teknisk Udvalg i Næstved Kommune og Claus Lind Christensen, Formand for Danmarks Jægerforbund.
Derudover var lærere og elever fra Næstved Produktionsskole, Lina Johansen konsulent for Åben skole, Lærere og elever fra folkeskolen samt teknisk direktør fra All Steel by Ropox Poul-Erik Pedersen og lokalformand for Danmarks Jægerforbund Steen Ulrich Rasmussen til stede ved indvielsen.
Fakta om gråænder
Gråænderne er den mest almindelige andeart i Danmark, og den findes i stort set hele landet. Arten yngler normalt i åbne reder, som placeres i ly af vegetationen i alle slags vådområder f.eks. ved bredden af en sø. Ællingerne lever i starten af insekter, som de fanger på vandoverfladen, og senere skifter de til frø og andre plantedele ligesom de voksne ænder.
Kommentarer