Afstemning om nedrivning af ulovlige bygninger
En række mindre bygninger på arealet ved Rejnstrupvej 9A ved Fuglebjerg er opført i strid med såvel fortidsmindebeskyttelseslinjen som Tystrup-Bavelse fredningen. Byrådet skal tirsdag aften tage stilling til, om de ulovligt opførte bygninger skal rives ned.
Bl.a er der på området opført en havepavillon, en anneksbygning, et toilet, et brændeskur, et jagttårn og en voliere. Desuden findes to bænke ved foden af den langdysse fra stenalderen, som er udpeget som fortidsminde
Der findes desuden to bænke ved foden af fortidsmindet – en langdysse fra Stenalderen – som er i strid med beskyttelseslinjen, som skal være med til at sikre fortidsminderne som landskabselementer – både den generelle oplevelse af fortidsminderne samt indsynet til og udsynet fra fortidsminderne.
Sagen tog sin begyndelse tilbage i 2014, hvor ejeren af Rejnstrupvej 9A, godsejer Claus de Nergaard, søgte Næstved Kommune tilladelse til at genopføre lysthuset »Vildanden«, som nedbrændte i 2013.
I denne forbindelse, blev kommunen opmærksom på, at der var opført en del mindre ulovlige bygninger på arealet. Claus de Neergaard blev efterfølgende gjort opmærksom på, at bygningerne krævede en dispensation fra reglerne om fortidsmindebeskyttelseslinjer.
Sammen med Næstved Kommune blev der gennemført et fælles tilsyn på arealet.Her blev lejeren igen gjort opmærksom på ulovlighederne. Claus de Neergaard søgte efterfølgende dispensation til havepavillon, anneks, toiletbygning, brændeskjul, jagttårn, voliere, en bænk, et bord-/bænkesæt og opbevaring af to kajakker.
Næstved Kommune meddelte i en mail fra den 12. januar 2016, at kommunen som udgangspunkt ikke vil give dispensation. Lejeren blev samtidig gjort opmærksom på, at kommunen agtede at udstede et varslet påbud om fjernelse af ovenstående genstande.
Et enigt Teknisk Udvalg besluttede i et møde den 3. april i år at give dispensation til et bord-bænkesæt og opbevaring af to kajakker. Udvalgets medlemmer var dog langt fra enige om, hvorvidt der skulle gives afslag til havepavillon, anneks, toiletbygning, brændeskjul, jagttårn, bænk og voliere.
Helle Jessen (S), Mette Stengsaard (S) og Hanne Sørensen (S) stemte for, mens Niels Kelberg (DF), Karsten Nonbo (V) og Søren Revsbæk (V) alle stemte imod. På grund af stemmelighed faldt forslaget om at give afslag på dispensationen.
Helle Jessen brugte efterfølgende den såkaldte standsningsret. Det betyder i praksis, at sagen skal behandles på tirsdagens i byrådet. Indstillingen er, at der gives afslag til dispensation fra fortidsminde-beskyttelseslinjen og i stedet varsles et påbud om, at havepavillon, anneks, toiletbygning, brændeskjul, jagttårn, bænk og voliere skal fjernes.
Hermed er det op til byrådets medlemmer at skønne, om bygningerne generer fortidsmindet så meget, at de skal rives ned
Kommentarer