Adoptionsskibet ROTA besøger Næstved i weekenden
Næstved: Helikopterbesøg, vandkamp, pandekager og åbent skib. Der er gang i den, når adoptionsskibet ROTA besøger Næstved
Fredag den 9. september klokken 13 lægger Næstved Kommunes adoptionsskib P525 ROTA og patruljefartøjet MHV 803 ARIES til i Karrebæksminde ved ”Pandekagehuset”.
I den anledning serverer Pandekagehuset serverer pandekager med syltetøj for kun 10 kroner pr. stk.
Mellem klokken 13.30 og 15.30 er der åbent skib, hvor alle er velkomne til at tage skibet i nærmere øjesyn og få en snak med besætningen.
ROTA P525 lægger til i Næstved Havn ved Honnørkajen ved Idémøbler på Kanalvej i Næstved klokken 16.30. Herefter udbryder der vandkamp i kanalen
Lørdag mellem klokken 12.30 og 13-30 overflyver Forsvarets helikopter ROTA i Næstved Havn. Helikopteren lander ved Beredskabet på fodboldbanerne bag Gymnasiet, hvor alle er velkomne til at kigge forbi.
Mellem klokken 14 og 16 er der ’Åbent skib. på P525 ROTA og patruljefartøjet MHV 803 ARIES samt Søværnets sejlskoleskibe Thyra og Svanen.
Næstved Sejlklub udfordrer besætningen fra Thyra og Svane i et matchrace i Næstved Havn.
Søndag den 11. september fra klokken 14 til 16 Åbent skib på P525 ROTA og patruljefartøjet MHV 803 ARIES
Alle er velkomne.
Næstved Kommune har en lang tradition for at adoptere et af flådens skibe. Næstved Kommune adopterede Rota der er verdens første grønne flådeskib tilbage i 2010.
Rota, hvis fulde navn egentlig er P525Rota, er det 6. skib i Diana klassen, der består af nye standardfartøjer, som patruljerer de indre danske farvande. Skibene bruges til farvandsovervågning, miljøindsats og søredning. Rota er bygget på Faaborg Værft i 2009.
Rota er udstyret med et såkaldt SOx-NOx anlæg. Anlægget er monteret på skibets udstødningssystem og nedsætter CO2 udslip med op til 90 procent. Skibet lever derved op til de skrappe miljøkrav, der gælder fra 2016 for den kommercielle Søfart.
Rota er 43 meter lang, bygget i glasfiber og vejer omkring 300 ton. Rota er konstrueret, så det kan skyde en topfart på 25 knob. Som noget helt nyt er den store gummibåd, der bruges for eksempel til bjergning placeret på en skrå rampe agter ude. På den måde kan båden glide fra rampen ud i vandet. Især i høj sø øger det sikkerheden i forhold til at sætte og bjærge.
– Det er så festligt med et adoptionsskib, det har vi en lang tradition for i Næstved Kommune, fortæller borgmester Carsten Rasmussen og fortsætter:
– Det giver borgere og flådens besætning en god lejlighed til at lære hinanden at kende. At være adoptionsby betyder hverken betaling eller opkrævning for kommunen. Det er faktisk bare til gensidig fest og glæde for både landkrabber og søulke.
Kommentarer