Årsskrift for 2020
Fuglebjergegnens Lokalhistoriske Forening, Borupris’ Venner har udgivet sit årsskrift for 2020.
Årsskiftet bliver normalt uddelt ved foreningens årlige generalforsamling, men da denne er udsat på ubestemt tid på grund af faren for corona-smitte, er skriftet uddelt eller udsendt til foreningens medlemmer.
Skriftet indeholder i år syv artikler, som dækker en periode på de sidste 500 år, dog med mest fokus på 1900-tallet.
Missionshusenes tid er ved at rinde ud, og egnens sidste missionshus – i Fuglebjerg – er blevet solgt til andet formål. I den forbindelse har husets sidste formand, Erling Nielsen, sammen med Bertel Hansen skrevet en artikel om missionshusene og Indre Missions Samfund i Fuglebjerg.
Peter Madsen, Næstved, fortæller en historie om sin oldemor fra Skafterup, som ikke fik den hun elskede, men måtte elske den, hun fik.
Det er ikke meget mere end 100 år siden, at befolkningen på landet fik indlagt elektricitet til belysning og måske også til at trække motoren til et tærskeværk og en kværn. Bertel Hansen har skrevet en artikel om elektricitetsværkerne i Fuglebjerg, Sandved og Tornemark, som leverede jævnstrøm til forbrugerne fra begyndelsen af 1900-tallet og op til omkring 2. verdenskrig, hvor Haslev Højspændingsværk – S.E.A.S. – erobrede markedet.
I år kan vi fejre 75 året for Befrielsen i 1945. Under overskriften ”Spredte træk fra besættelsestiden” fortæller Carsten Egø Nielsen om besættelsestiden, frihedskampen og retsopgøret, som det foregik på Fuglebjergegnen. Artiklen er rigt illustreret med fotos af frihedskæmperne.
En købmand i Sandved kastede sig ud i risikable spekulationsforretninger, som fik ham til at udstede falske veksler og kautionsbeviser i et uhørt stort omfang. Bertel Hansen har skrevet om købmand Johannes Poulsen, hvis bedragerier og falsknerier formentlig kun er overgået af Alberti, Stein Bagger og Britta Nielsen, – i hvert fald på dansk jord.
Martin Damgaard, Ringsted, fortæller sammen med Bertel Hansen om ”Thomasminde”, en gård i Fuglebjerg, som ikke længere eksisterer. Martins morfar, som ejede gården, hed Niels Larsen, og det er mest ham og mormoderen ”Anna fra Røgeskov”, som historien handler om. Niels Larsen var søn af væver Lars Rasmussen på Staffenstrup, og dermed bror til bl.a. bagermester Anders Peter Larsen, trikotagehandler Marie Larsen og ”Faster Thora” og svoger til købmand Hans Davidsen – altså en familie, som mange på Fuglebjergegnen har kendt eller har haft relationer til.
En artikelserie om præsterne i området fortsætter også i år. Bertel Hansen fortæller om præsterne i Hårslev og Ting Jellinge gennem 500 år.
Ud over artiklerne indeholder skriftet nogle sider, hvor gamle fotografier af bygninger m.v. sammenlignes med et nyere foto af det samme motiv. I år ar der valgt motiver fra Tornemark.
Interesserede kan købe årsskriftet hos foreningens formand, Bertel Hansen, tlf. 24 86 37 11, for 200 kr.
Hvis man melder sig ind i foreningen og betaler kontingentet på 160 kr. årligt, får man årsskriftet udleveret.
Kommentarer