Næstved By

8. klasser dyster i fremtidens bæredygtige by

Sidste år præsenterede elever fra Susåskolen afd. Glumsø deres by Rundkøbing, hvor de blandt andet havde indtænkt wind trees.

Konkurrencen Byg en By for 8. klasser i Næstved sætter elevernes faglighed og innovationskompetence i spil, når de udvikler og leverer nytænkende bud på fremtidens bæredygtige by. Håndværk er top hot i Næstved og om under en måned skal alle udskolingselever fra Næstved Kommune til DM i Skills – men inden da skal 205 elever fra 8. klasse sætte scenen på EUC i finalen i Byg en By.

Det er fjerde år i træk, at Center for Dagtilbud og Skole arrangerer “Byg en By” for 8. klasser i Næstved i samarbejde med erhvervsuddannelserne og HTX. Konkurrencen forener håndværk, naturfag, innovation og bæredygtighed, og den er skræddersyet til at forberede eleverne til den fællesfaglige naturfagsprøve i 9. klasse.

Eleverne indleder forløbet med et heldagsbesøg på EUD og et halvdagsbesøg på HTX. På EUD konstruerer og bygger de et solvarmeanlæg og en isoleret væg i bæredygtige materialer samt arbejder med fiberlys. Elever fra EUD hjælper og superviserer folkeskoleeleverne undervejs. På HTX føres eleverne igennem en innovativ proces, hvor de skaber deres egne første ideer til fremtidens bæredygtige by, og hvor de får værktøjer til den videre proces med at udvikle og bygge modeller af deres egne bud på udfordringen. Herefter går det løs hjemme på skolerne, hvor hver klasse bygger en model af deres bedste bud på fremtidens bæredygtige by. Modellerne bliver præsenteret for forældre og dommerne til en fælles finale på EUC.

– Vi er glade for at have et koncept, hvor vores elever i grundskolen kan få lov til at få værktøj i hænderne på erhvervsskolen på en måde som samtidig styrker deres læring i fx fysik og kemi. Og så har vi brug for at de bliver gode til at bruge deres faglighed til at give bud på løsninger på aktuelle udfordringer som fx bæredygtige byer, siger pædagogisk konsulent Anne Bach Nielsen.

“Byg en By” finalen finder sted onsdag d. 20. marts 2019 Kl. 18.30-20.30 på EUC Sjælland, Jagtvej 2A, 4700 Næstved, Bygning 2A, midterste indgang. Her løfter hver klasse sløret for deres arbejde, og præsenterer deres modeller af fremtidens bæredygtige by for en dommerjury og interesserede forældre. Der kåres en samlet vinder.

Deltagere:
8.a, 8.b, 8.c, 8.d fra Fladsåskolen
8.b, 8.d og 8.e fra Kobberbakkeskolen
8.b fra Lille Næstved Skole afd. Herlufsholmvej

Dommerjuryen består i år af:
A: Peter Rasmussen, Fonden for Entreprenørskab
Faglighed: Innovationsprocesser
B: Nicolai Seest, &Learning
Faglighed: Innovationsprocesser
C: Kirsten Ørting, Pædagogisk konsulent, Center for Dagtilbud og Skole
Faglighed: Naturfag
D: Thore Klitgaard, Team Plan og Miljø, Næstved kommune, arkitekt
Faglighed: Byplanlægning
E: Kim B. F. Kirsborg, adjunkt og bygningskonstruktør, Erhvervsakademi Sjælland,
Faglighed: Byggematerialer og metoder
F: Amr Ammar Hajir, Team Plan og Miljø, Næstved kommune, Klimakoordinator Faglighed: Klimaplan, grønt regnskab
G: Michael Elgaard, Projektleder Ressourcecity, Næstved Kommune
Faglighed: Bæredygtighed, cirkulær økonomi
H: Christian Christensen, Team Plan og Miljø, Næstved kommune, byplanlægger Faglighed: Byplanlægning
I: Claes Jørgensen, adjunkt og bygningskonstruktør, Erhvervsakademi Sjælland,
Faglighed: Byggematerialer og metoder
J: Søren Nielsen, Teamleder Team Byg, Miljø og Affald, Næstved Kommune
Faglighed: Affald
K: Morten Svensson, pædagogisk konsulent, Sorø Kommune
Faglighed: Naturfag
L: Ida Lynggaard, Team Plan og Miljø, Næstved kommune, landskabsarkitekt
Faglighed: Byplanlægning

Kommentarer