Næstved By

6 ud af 10 bange for hormonbehandling

6 ud af 10 er bange for hormonbehandling i overgangsalderen – men der er ingen grund til bekymring, påpeger ekspert.

Er du i overgangsalderen, kan du højest sandsynligt nikke genkendende til fx hedeture, humørsvingninger, tørre slimhinder eller vægtstigning. Langt de fleste kvinder i overgangsalderen oplever nemlig gener i en eller anden udstrækning, og for nogle kan generne være så udprægede, at de påvirker kvindernes livskvalitet negativt, og dermed gør overgangsalderen til en svær periode i livet.

De fleste af de gener, der opstår i forbindelse med overgangsalderen, kan dog behandles, hvor bl.a. hormonbehandling er en god løsning mod
en række af de mest hyppige gener. En undersøgelse foretaget for Novo Nordisk viser dog, at 6 ud af 10 af danske kvinder i overgangsalderen (61 %) ikke vil bruge lokal hormonbehandling mod deres gener. Hos halvdelen af dem (48 %) skyldes det en generel bekymring for hormonbehandling, mens 3 ud af 10 er usikre på, om hormonbehandlingen er sund og sikker (29 %). Hver fjerde (26 %) er endda bekymret for, om hormonbehandling er kræftfremkaldende. 1.014 danske kvinder, som enten er eller har været i overgangsalderen, har deltaget i undersøgelsen i efteråret 2017.

Ingen grund til bekymring
Men spørger man Christine Felding, speciallæge i gynækologi og obstetrik, er der ingen grund til at være bekymret for at lade sig behandle
med hormoner for at komme sine gener til livs.
– Hormonbehandling er ikke noget at være bange for. Tidligere blev hormoner brugt hyppigt, uden at man vidste særligt meget om, hvordan
de påvirker kroppen. I dag har vi en langt større medicinsk indsigt i og erfaring med hormonbehandlinger af forskellige slags og kan finde lige præcis den hormonbehandling, som er den sikreste, og som fungerer bedst for den enkelte kvinde. Samtidig er der kommet flere forskellige slags hormonbehandling, som kun har meget få og milde bivirkninger, eller hos nogle kvinder slet ingen, og som kan bruges i lige så mange år, som man ønsker det. Derfor bør ingen kvinder i dag leve med gener i overgangsalderen, forklarer Christine Felding.

Halvdelen af kvinder i overgangsalderen (49 %) behandler eller lindrer ifølge undersøgelsen da også gener ved overgangsalderen. Og ud af dem har 2 ud af 3 (65 %) fået receptpligtig medicin som fx hormonbehandling mod generne, udskrevet af en læge eller gynækolog.
Ifølge Christine Felding findes der to typer af hormonbehandling; systemisk og lokal. Lokal hormonbehandling kan være en skedetablet,
en vaginalring, en creme eller en stikpille, hvor østrogenet udskilles lokalt i skeden, og er bl.a. en god behandling mod tørre slimhinder. Systemisk hormonbehandling, der for nogle kan have positiv efekt på fx hedeture, kan være piller, man spiser eller et hormonplaster. Her optager kroppen en lidt større mængde østrogen.
– Nogle typer af systemisk hormonbehandling med forskellige hormoner, dvs. ikke kun østrogen, men også gestagen kan medføre øget risiko for nogle former for kræft og for blodpropper. Så hvis man tidligere har haft brystkræft eller blodpropper, bør man tale med en speciallæge. Lokal hormonbehandling kan bruges af alle, uanset om man har haft kræft eller blodpropper tidligere i livet, afslutter Christine Felding.

Kommentarer