4 ud af 10 danske unge har købt kopivarer uden at vide det
Mange danske unge mellem 15 og 24 år er kommet til at købe kopivarer, uden at vide det, inden for det sidste år. Det viser en ny omfattende undersøgelse fra den europæiske varemærkeorganisation.
Danske unge har svært ved at spotte, om de køber den ægte vare eller et forfalsket produkt, når de handler på nettet. Det viser en ny rapport fra den europæiske varemærkemyndighed EUIPO.
Hele 43 pct. i alderen mellem 15 og 24 år har købt kopivarer uden at vide det, men mange køber også forfalskede varer helt bevidst. 39 pct. af de unge angiver, at de bevidst har købt kopivarer, hvilket er 2 pct. point højere end EU-gennemsnittet. Undersøgelsen viser samtidig, at de danske unge, som bevidst har købt kopivarer, især har købt: Tøj og accessoires (13 pct.), elektronik (11 pct.), fodtøj (9 pct.) og hygiejneprodukter (9 pct).
Hvad de unge ikke er opmærksomme på er, at de risikerer at sætte deres helbred på spil. For eksempel kan forfalsket kosmetik og tøj indeholde sundhedsskadelige stoffer. Og forfalsket elektronik, fx mobilopladere, kan risikere at bryde i brand. Desuden kan man risikere at støtte organiserede kriminelle grupper, som ofte også kan være involverede i andre former for alvorlig kriminalitet – fx handel med narkotika, ulovlig våbenbesiddelse eller menneskehandel.
“Når så mange danske unge risikerer at udsætte sig selv for fare, og for at støtte organiseret kriminalitet, har vi en vigtig opgave i at oplyse dem om, hvordan de handler sikkert og oplyst på nettet. Det ulovlige salg af kopivarer har samtidig alvorlige konsekvenser for det danske samfund og vores erhvervsliv. De danske virksomheder går glip af store indtægter, når deres produkter, som er resultatet af hårdt arbejde, bliver kopieret,” siger Barbara Suhr-Jessen, sektionschef hos Patent- og Varemær-kestyrelsen.
For at gøre de unge forbrugere bedre til at spotte forfalskede varer, når de handler på nettet, lancerer Patent- og Varemærkestyrelsen en ny digital kampagne, der hedder ’Drop kopivarerne – vælg ægte’ i anledning af Verdens Anti-piratkopieringsdag den 8. juni. Sammen med satirikeren og internetpersonligheden, Martin Johannes Larsen, som er et kendt ansigt blandt målgruppen, sætter kampagnen fokus på nogle af de risici, man løber, hvis man køber en kopivare.
”De kriminelle bagmænd bag forfalskede varer bliver hele tiden dygtigere til at snyde forbrugerne. Særligt når man handler på nettet, kan det være svært at spotte, om læbestiften, de flotte sneakers eller mobilopladeren er ægte eller forfalsket. Derfor giver kampagnen blandt andet de unge seks tips til at spotte kopivarer online,” siger Barbara Suhr Jessen.
Engang var det mest luksusvarer som tasker, ure og solbriller, der blev ulovligt kopieret. I dag forfalskes nærmest alle typer af produkter – fx også kosmetik, legetøj, sportsudstyr, lægemidler, reservedele til biler og elektronik.
Kommentarer