Samfund

36 hverdags-eksperter skal rådgive Byrådet

26-årige Lasse Stenbek (th.) er en af 36 deltagere i Borgersamlingen.

Byrådet i Næstved Kommune har, som det første i regionen, inviteret borgerne til at lave en plan for kommunens udvikling. Over fem gange mødes 36 udvalgte hverdags-eksperter til borgersamling. Det sker blandt andet i denne weekend, og til maj afleverer de deres anbefalinger til Byrådet.

Skal Næstved Kommune bygge billige centrale studieboliger, skal pengene bruges på mere natur i bymidten, eller skal der være flere store kulturelle begivenheder?

Det er noget af det, som 26-årige Lasse Stenbek og 35 andre borgere skal diskutere i denne weekend og igen i april. I sidste ende skal Borgersamlingen komme med konkrete anbefalinger til Byrådet om, hvordan de gerne vil have at kommunen udvikler sig.

Politikerne ved nemlig ikke nødvendigvis, hvordan det er at være ung i Næstved midtby eller børnefamilie i Tappernøje. Derfor har de besluttet at bringe eksperterne med til bordet. Og de eksperter er selvfølgelig borgerne. For ingen kender bedre borgernes behov end borgerne selv.

791 borgere meldte sig til borgersamling
Der var stor interesse, da Byrådet i november måned inviterede alle borgere over 16 år til at melde sig til borgersamling. 791 borgere meldte sig.

Én af dem var Lasse Stenbek. Til daglig arbejder han som jord- og betonarbejder. En dag faldt snakken i skurvognen på den kommende motorvej til Næstved, og så meldte han sig til Borgersamlingen – mest som en joke, men han har ikke fortrudt.

– Det er kommet bag på mig, hvor interessant, jeg faktisk synes, arbejdet i Borgersamlingen er. Der er en god energi, og de andre har mange gode idéer til emner, som jeg også fylder for mig. Det er Næstveds natur, koncerter, bylivet, teater med videre, fortæller han.

Meninger og idéer bliver til anbefalinger
Borgersamlingens 36 deltagere er valgt ud fra, at de repræsenterer kommunens sammensætning af indbyggere for eksempel ud fra alder, køn, bopæl i kommunen og uddannelse.

– Alle os byrådspolitikere taler hver dag med borgere, som har en mening om eller en idé til kommunen. Det har vi stor glæde af. Nu er vi meget nysgerrige på at se, hvad der sker, når borgerne taler med og udfordrer hinanden om deres meninger og idéer. Det er det, Borgersamlingen kan. Vi glæder os til at se de konkrete anbefalinger til os, siger Carsten Rasmussen, borgmester i Næstved Kommune.

Borgersamlingen overdrager deres anbefalinger til Byrådet den 17. maj på Rønnebæksholm.

Alle kan komme til åbent borgermøde 30. marts
Torsdag den 30. marts inviterer Næstved Kommune til åbent borgermøde fra kl. 17.00 til 21.00 i Gl. Ridehus på Grønnegades Kaserne Kulturcenter.

Her kan alle borgere komme og høre om Borgersamlingens arbejde, og alle har mulighed for at komme med input Borgersamlingens videre arbejde.

Næstved Kommune får hjælp til borgersamlingen af We Do Democracy, som er en organisation, der rådgiver i demokrati og borgersamlinger. De hjælper Næstved Kommune med processen og har tidligere haft stor succes med lignende projekter i Rudersdal og Greve Kommune.

Fakta:

Hvad er Borgersamlingen?
Det, der adskiller metoden fra anden borgerinddragelse, er, at Næstved Kommune samler en gruppe borgere, som arbejder selvstændigt og uden politisk indblanding med en problemstilling, som her er Næstved Kommunes udvikling. Til slut laver de anbefalinger til byrådet.

Tidsplan:
• 25. februar – Opstart med fokus på processen – første borgersamling
• 18. og 19. marts – anden og tredje samling
• 30. marts – åbent borgermøde
• 22. og 23. april – fjerde og femte samling
• 17. maj – anbefalinger til byrådet.

Kommentarer