3.5 mill. til sundhedstjek i Næstved Kommune
Hvordan får man mennesker, der normalt ikke går til lægen, til at interessere sig mere for deres helbred og møde op til et sundhedstjek, der kan fange tegn på en kronisk sygdom? Det skal 11 projekter over hele landet nu undersøge, bl.a. i Næstved Kommune, som har fået 3,5 mio. kr. til opgaven.
27 millioner kroner fra satspuljemidlerne er på vej ud til forebyggende sundhedstjek i 11 kommuner, heraf altså 3,5 mio. kr. til Næstved Kommune. Det kan mindske belastningen på det samlede sundhedsvæsen, mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby.
Med bevillingen vil man prøve at få en række borgere til at møde op et individuelt sundstjek, så kroniske sygdomme kan opdages og behandles hurtigere.
Næstved Kommune har indgået samarbejde med FOA Sydsjælland, 3F Sydsjælland, Metal Sydøst og Industriens Pension, og målgruppen er borgere mellem 40 og 60 år, som er i risiko for at udvikle bl.a. KOL, diabetes eller hjerte-karsygdomme.
Næstved Sundhedscenter skal have ros for at gå i samarbejde med FOA Sydsjælland, 3F Sydsjælland, Metal Sydøst og Industriens Pension for at nå ud til de borgere, som erfaringsmæssigt tøver med at gå til læge.
Projektet retter fokus mod vores lokale helbredsudfordringer, og vil være med til at sikre længere levetid, større livskvalitet og lavere hospitalsudgifter siger Venstres borgmesterkandidat Kristian Skov-Andersen i anledning af bevillingen.
– Dermed flugter tiltaget godt med Venstre i Næstveds ambition om at skabe en sundere kommune og gå i kamp mod vores dårlige placering i helbredsstatistikken, mener han.
– Hvis man ude i kommunerne opfanger tegn på kroniske sygdomme hos en række mennesker noget tidligere, så kan vi også sætte hurtigere ind over for sygdommen. Så det giver god mening for Næstved Kommune at lave forebyggende sundhedstjek på bestemte grupper, som er i risiko for at blive syge. Det kan også mindske belastningen på det samlede sundhedsvæsen på den lange bane og give mere sundhed for pengene, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.
Det var partierne bag satspuljeaftalen for 2016-2019, der blev enige om at sætte i alt 30 mio. kr. til en pulje til forebyggende sundhedstjek – 27 mio. til selve projekterne og tre mio. til evaluering, et beslutningsstøtteværktøj og udveksling af viden.
Sundhedsstyrelsen har nu udvalgt de 11 projekter med forebyggelsestilbud, hvor en kommune indgår partnerskab med private organisationer eller foreninger, fx en fagbevægelse eller en pensionskasser, for at få borgerne til få tjekket deres helbred.
Enkelte projekter samarbejder også med boligforeninger og jobcentre for at målrette indsatsen mod borgere uden for arbejdsmarkedet eller folk der bor i sociale boligområder. Tanken er, at foreningerne og pensionskasserne skal få folk, der har særlig risiko for at udvikle KOL, diabetes, hjerte-karsygdomme eller muskel-skelet lidelser til at møde op til en afklarende samtale.
Ved samtalen fokuseres snakken på borgerens generelle sundhed og hvordan de kommunale forebyggelsestilbud kan hjælpe med, at vedkommende bliver sundere.
Hvis der er mistanke om en kronisk sygdom, opfordres borgerne til at kontakte egen læge.
Kommentarer