- Denne begivenhed er allerede afholdt.
Foredrag: Påskekrisen 1948 – fup eller fakta?
Afholdes 5. april 2019 kl. 13:00 - 15:30
Begivenhed Navigation
Ved folketingsvalget d. 28. oktober 1947 mister kommunisterne halvdelen af deres pladser i det danske folketing (fra 18 til 9 pladser), og håbet om fortsat kommunistisk fremgang var forbi. Til gengæld viser begivenhederne i Prag i fire måneder senere, at et kommunistisk statskup kunne gennemføres overrumplende hurtigt og bane vejen for et regimeskifte baseret på tilkaldt russisk bistand.
I marts 1948 anmodede den danske regering derfor amerikanerne om våbenhjælp, der kunne markere regeringens vilje til at forsvare Danmark.
Et forestående sovjetisk diplomatisk og/eller militært fremstød over for Norge, Danmark og evt. andre vesteuropæiske lande var rygtevis under udvikling- – og ved månedens udgang var der iværksat danske militære og politimæssige beredskabsforanstaltninger, ligesom regeringen var evakueret fra København. Trods rygterne om det sovjetiske fremstød efterhånden viste sig grundløse, var hele krisen med til at intensivere såvel de britisk-amerikanske planer om en nordatlantisk forsvarsalliance som forhandlingerne om et nordisk forsvarsforbund. Men hvad var bluff (fup), og hvad var fakta i hele historien, og hvem fik gavn af hele Påskekrisen i 1948?
Foredragsholder Tommy P. Christensen er cand.mag. fra Københavns Universitet (Historie og kunsthistorie), samt Master i Voksenuddannelse fra Roskilde Universitet. Han har undervist på gymnasie- og HF-uddannelsen, Københavns Universitet, Folkeuniversitetet, daghøjskoler og i folkeoplysningen samt været ansat på arkiver og museer i Danmark og senest i Sverige. Han er forfatter på flere bøger og fhv. redaktør på Personal-historisk Tidsskrift, Hvem Forsker Hvad og Slægten – Forum for slægtshistorie. Sammen med Lisa Elsbøll er han medejer af Elsbøll & Christensen/ECM-Media, de er begge medstiftere og medlemmer af Københavns Byvandrerlaug.