- Denne begivenhed er allerede afholdt.
Foredrag: Den Kolde Krig
Afholdes 12. december 2018 kl. 18:30 - 21:00
Begivenhed Navigation
Den Kolde Krig, Kejsergade-sagen og 11. september 2001.
Danmarks optagelse i NATO, implementeringen af NATO-standarder, den stærkt øgede overvågning af Østersøen, den sovjetiske flåde og såvel Sovjetunionen som Warszawapagtens medlemslande stillede store krav til efterretningsvirksomheden, og på trods af opstandene bl.a. i Østtyskland i -53, Ungarn i -56 og Tjekkoslovakiet i -68, blev den amerikanske deltagelse i Vietnamkrigen, der betød at Politiets og Forsvarets Efterretningstjeneste (tidl. FCR og Forsvarsstabens Efterretningsafd.) måtte opleve, at de delvis skulle arbejde i et fjendtligt indstillet miljø i selve Danmark.
Flere fremtrædende venstrefløjs-politikere og -grupper nærmede sig den opfattelse, at al overvågningsvirksomhed var uønsket, udemokratisk og skadeligt. Det kulminerede med Kejsergade-sagen i 1969, der helt flyttede fokus fra den kolde krigs militære efterretningsarbejde til et stærkt politisk betonet fokus på, at danskerne var udsat for massiv overvågning og “berufsverbot”.
Foredragsholder Tommy P. Christensen er cand.mag. fra Københavns Universitet (Historie og kunsthistorie), samt Master i Voksenuddannelse fra Roskilde Universitet. Han har undervist på gymnasie- og HF-uddannelsen, Københavns Universitet, Folkeuniversitetet, Daghøjskoler og i folkeoplysningen samt været ansat på arkiver og museer i Danmark og senest i Sverige. Han er forfatter på flere bøger og fhv. redaktør på Personalhistorisk Tidsskrift, Hvem Forsker Hvad og Slægten – Forum for slægtshistorie. Sammen med Lisa Elsbøll er han medejer af Elsbøll& Christensen/ECM.Media, der er medstifter og medlem af Københavns Byvandrerlaug.
Praktisk info
Pris: 120 kr.